• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Documente secrete NSA arată că agenția interceptează și comunicațiile cetățenilor americani

NSA are mandat să păstreze email-urile și convorbirile telefonice ale cetățenilor și rezidenților americani, dacă acestea conțin "informații străine semnificative" sau dovezi ale unei infracțiuni

NSA are mandat să păstreze email-urile și convorbirile telefonice ale cetățenilor și rezidenților americani, dacă acestea conțin „informații străine semnificative” sau dovezi ale unei infracțiuni, arată documente secrete ale agenției, care stabilesc procedurile pentru interceptarea străinilor și pentru protejarea intimității americanilor, relatează Washington Post. NSA se află în centrul scandalului PRISM, un program care se derulează de 6 ani în colaborare cu marile companii IT și care permite intercepetarea email-urilor și a conturilor de pe rețelele sociale precum Facebook.

Documentele intrate în posesia publicației americane și a The Guardian, care au dezvăluit programul secret PRISM, sunt primele dovezi ale procedurii din spatele acestui scandal. Programul de interceptări a fost autorizat de Congresul SUA încă din 2008, cu scopul de a intercpeta email-urile și telefoanele străinilor de peste granițele SUA.

Președintele Obama a luat apărarea acestui program, spunând că au fost dejucate peste 50 de atentate teroriste cu ajutorul lui și că acesta nu implică ascultarea telefoanelor oamenilor, nici citirea email-urilor cetățenilor americani, cu excepția unei autorizații judecătorești care folosește într-o anchetă.
Noile documente arată însă că interceptările privesc și corespondența și convorbirile americanilor, într-o gamă largă de condiții.

„Aceste documente confirmă lucrul de care ne-am temut mereu, că NSA are impresia că poate colecta comunicațiile internaționale ale americanilor cu puține sau fără restricții. Procedurile sale permit supravegherea oricărui străin aflat peste granițe, chiar dacă sunt sau nu suspectați de orice, nu doar de terorism”, a declarat Alex Abdo, avocat al Uniunii pentru Libertățile Civile ale Americanilor.

Programul PRISM al NSA a fost autorizat de secțiunea 702 din legea FISA modificată. Astfel, agenția nu mai are nevoie de mandat de interceptare pentru fiecare străin suspect ale cărui comunicații să fie interceptate în SUA, ci o instanță specializată pe FISA aprobă procedurile guvernamentale de interceptare.
Instanța emite un certificat valabil pe o perioadă de un an, care permite NSA să ordone unei companii americane de internet sau de telefonie să îi pună la dispoziție email-uri, convorbiri telefonice sau alte comunicații care au legătură cu o serie de ținte străine, pentru care însă instanța nu dă mandat individual.

Pentru a se asigura că ținta este localizată în afara granițelor SUA, agenția caută „totalitatea circumstanțelor” legate de locația persoanei. Dacă nu există informații specifice, „se presupune că o persoană despre care se crede întemeiat că se află în afara SUA sau a cărei locație nu se cunoaște este o persoană non-americană”, arată documentul.

Cu toate acestea, NSA are reguli pentru a stabili locația unei persoane, care includ informații de la alte agenții, verificarea protocoalelor adreselor de internet folosite de aceasta sau a linkurilor care duc în alte țări.

„Când NSA propune supravegherea directă a unei ținte, o face pentru că NSA a aflat deja ceva despre țintă”, se mai arată în documentul cu regulile de interceptare. De obicei, aceste informații vin de la CIA sau altă agenție secretă.

Pentru a se asigura că nu interceptează cetățeni sau rezidenți americani, NSA are o bază de date cu numere de telefon și adrese de email asociate cu persoanele despre care se crede că locuiesc în SUA. Cererile noi sunt comparate astfel cu această listă, iar dacă apar coincidențe, supravegherea este anulată.

Mai există și verificări în plus, care includ codurile poștale sau datele care însoțesc un email în timp ce acesta circulă pe internet.

Chiar și după ce începe supravegherea unei persoane, NSA este obligată să fie atentă la semne care arată că persoana respectivă a intrat în SUA, ceea ce duce la întreruperea supravegherii și notificarea FBI, agenția domestică.

Dacă comunicațiile interceptate nu conțin informații semnificative, ele trebuie distruse. Interceptările privind cetățenii americani nu pot fi păstrate mai mult de 5 ani.

Inchide