Doi americani, condamnați pe nedrept pentru asasinarea lui Malcolm X, vor fi despăgubiți cu 36 de milioane de dolari. Ies la iveală detalii incredibile din povestea care a șocat America

Doi americani, condamnați pe nedrept pentru asasinarea lui Malcolm X, vor fi despăgubiți cu 36 de milioane de dolari. Ies la iveală detalii incredibile din povestea care a șocat America
Doi americani, condamnați pe nedrept pentru asasinarea lui Malcolm X, vor fi despăgubiți cu 36 de milioane de dolari. Ies la iveală detalii incredibile din povestea care a șocat America / Sursa FOTO: media.snl.no
Publicat: 31/10/2022, 12:32

Condamnați pe nedrept pentru asasinarea lui Malcolm X, celebrul activist afro-american, doi bărbați din Statele Unite au ajuns la un acord cu Primăria New York şi cu statul New York privind acordarea unor despăgubiri în valoare de 36 de milioane de dolari.

Anunțul oficial a fost făcut chiar de avocatul reclamanților.

Condamnați pentru o crimă pe care nu au comis-o

După ce a petrecut două decenii în închisoare și la mai bine de 50 de ani după ce fusese găsit vinovat pentru moartea lui Malcolm X, Muhammad Aziz (84 de ani, căsătorit și tată a șase copii) a cerut despăgubiri de 40 de milioane de dolari. Khalil Islam, care a murit în 2009 la vârsta de 74 de ani, a petrecut şi el peste 20 de ani în închisoare, fiind exonerat postum în noiembrie 2021. Familia sa a deschis un proces prin care a solicitat despăgubiri tot în valoare de 40 de milioane de dolari.

Negocierile dintre părțile implicate au fost finalizate cu un acord încheiat în acest weekend, anunță CNN. Astfel, Primăria New York va achita despăgubiri de 26 de milioane de dolari, iar statul New York, 10 milioane de dolari, a anunţat avocatul David Shanies. Muhammad Aziz și familia lui Khalil Islam vor împărţi în mod egal despăgubirile.

Nick Paolucci, purtător de cuvânt al Departamentului Juridic din cadrul Primăriei New York, a comentat: „Acest acord face dreptate într-o oarecare măsură unor indivizi care au petrecut decenii în închisoare şi au purtat un stigmat după ce au fost acuzaţi în mod fals de asasinarea unei personalităţi legendare”.

Cine a fost Malcolm X

Malcolm X a devenit o voce proeminentă a mişcării Nation of Islam, care susţinea separatismul afro-american. El a părăsit organizaţia în 1964, gest ce a produs o mare nemulţumire în rândurile Nation of Islam. Malcolm X a fost împuşcat mortal la vârsta de 39 de ani, în data 21 februarie 1965, în timp ce se pregătea să susţină un discurs la Audubon Ballroom, o sală de spectacole din cartierul Harlem, New York.

Verdictul iniţial dat în acest caz a reprezentat una dintre cele mai mari erori judiciare din istoria Statelor Unite. Muhammad Aziz, eliberat în 1985, şi Khalil Islam, eliberat în 1987, au declarat întotdeauna că au fost condamnați pe nedrept, fiind nevinovaţi. Justiţia din New York a redeschis procesul abia în 2020, iar Curtea Supremă din New York i-a declarat nevinovaţi la 19 noiembrie 2021.

Atunci, procurorul de caz din Manhattan, Cyrus Vance, s-a aliat cu avocaţii celor doi afro-americani şi cu ONG-ul The Innocence Project, pentru a depune o moţiune de anulare a verdictului iniţial la Curtea Supremă din New York. În noiembrie 2021, în direct la televiziune şi în aplauzele publicului, procurorul Cyrus Vance a prezentat scuze publice din partea autorităţilor judiciare americane „pentru decenii de nedreptate şi violări inacceptabile ale legii şi încrederii opiniei publice”.

În faţa magistraților Curții Supreme, el a recunoscut „gravitatea acestei erori judiciare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Retragerea lui Piedone. E atacat în propriul fief
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto