Doisprezece cetățeni chinezi au fost inculpați în SUA în legătură cu campanii de criminalitate cibernetică la nivel mondial care vizau disidenți, organizații de presă, agenții și universități americane, a anunțat Departamentul de Justiție al Statelor Unite.
Mai multe procese penale au fost intentate în New York și Washington. Inculpații sunt hackeri, ofițeri de aplicare a legii și angajați ai unei companii private de hacking.
Un rechizitoriu acuză opt lideri și angajați ai unei companii private de hacking, cunoscută sub numele de I-Soon, de efectuarea unei serii ample de breșe informatice în întreaga lume, menite să suprime discursul, să localizeze disidenții și să fure date de la victime.
Printre cei acuzați se numără Wu Haibo, care a fondat I-Soon în Shanghai în 2010 și a fost membru al primului grup hacktivist din China, Green Army. El este acuzat de supravegherea și conducerea operațiunilor de hacking.
Anterior, presa a relatat că I-Soon viza o gamă largă de Guverne, precum India, Taiwan sau Mongolia, dar mai puțin Statele Unite.
Actul de acuzare conține noi dezvăluiri cu privire la activitățile I-Soon care au vizat o gamă largă de disidenți chinezi, organizații religioase și instituții media cu sediul în SUA, inclusiv un ziar identificat ca publicând știri legate de China și opuse Partidului Comunist Chinez. Printre ținte se mai numărau persoane care au criticat China, rezidenți în SUA, Agenția de Informații a Apărării și o universitate de cercetare.
În unele cazuri, țintele erau alese de Ministerul Securității Publice din China – doi ofițeri erau însărcinați cu anumite misiuni – dar în alte cazuri hackerii au acționat din proprie inițiativă și au încercat să vândă ulterior informațiile furate Guvernului chinez, se arată în rechizitoriu.
Conform oficialilor, compania cerea Guvernului chinez echivalentul a între 10.000 și 75.000 de dolari pentru fiecare căsuță de e-mail spartă cu succes.
Un act de acuzare separat incriminează alți doi hackeri chinezi implicați într-o campanie de piraterie informatică pentru bani care a vizat companii americane de tehnologie, grupuri de reflecție, contractori din domeniul apărării și sisteme de sănătate.
Printre ținte s-a numărat Departamentul Trezoreriei SUA, care a dezvăluit la sfârșitul anului trecut că a suferit o breșă provocată de agenți chinezi în ceea ce a numit un „incident major de securitate cibernetică”.
Departamentul Trezoreriei a anunțat sancțiuni în legătură cu campania de hacking, iar Departamentul de Stat a anunțat recompense de mai multe milioane de dolari pentru informații despre inculpați.
I-Soon face parte dintr-o vastă industrie în China, documentată într-o investigație Associated Press din 2024, a hackerilor privați care fură date din alte țări pentru a le vinde autorităților chineze.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: