Donald Trump ar urma să fie audiat în investigația privind contactele cu Rusia. Prima reacție a președintelui SUA

Donald Trump ar urma să fie audiat în investigația privind contactele cu Rusia. Prima reacție a președintelui SUA
Publicat: 08/01/2018, 18:41

UPDATE: Președintele SUA, Donald Trump, s-a declarat dispus să discute cu membrii Comisiei speciale care anchetează ingerințele Rusiei în scrutinul prezidențial, insistând că nu au existat contacte cu Moscova și că el nu este investigat.

Întrebat dacă va discuta cu echipa procurorului special Robert Mueller, Donald Trump a răspuns afirmativ.

„Nu au existat contacte, nu a avut loc nicio infracțiune. Și, teoretic, toată lumea îmi spune că nu sunt vizat de investigație. Noi am fost foarte deschiși. Puteam fi închiși și ar fi durat câțiva ani. Dar, știți, este ceva de genul, dacă știi că nu ai făcut nimic rău…, atunci să fim deschiși, să trecem peste acest episod”, a afirmat Donald Trump, potrivit site-ului agenției Reuters.

Anticipând că echipa coordonată de procurorul special Robert Mueller va cere audierea lui Donald Trump, avocații președintelui au luat deja legătura cu anchetatorii Biroului Federal de Investigații (FBI) pentru organizarea unui posibil interviu, au declarat luni surse judiciare citate de postul NBC News.

Conform unei surse, discuțiile sunt la nivel preliminar și continuă. Avocații lui Donald Trump încearcă să afle dacă președintele va fi audiat direct de Robert Mueller și alte date despre eventuala audiere. De asemenea, consilierii președintelui încearcă să afle dacă audierea poate fi evitată în vreun fel.

Donald Trump, președintele Statelor Unite, a declarat în mai multe rânduri că fosta lui echipă de campanie electorală nu a avut niciun contact cu Rusia, deși un fost consilier, Michael Flynn, a fost inculpat pentru mărturie mincinoasă în cadrul investigației și a pledat vinovat. „S-a demonstrat că nu a existat niciun contact, niciun contact” cu Rusia, a declarat Donald Trump în decembrie 2017.

Michael Flynn a fost consultant electoral al lui Donald Trump și ulterior consilier prezidențial pentru Siguranță Națională, dar a fost demis în februarie după ce ar fi refuzat să îi dezvăluie vicepreședintelui Mike Pence informații despre întâlnirile cu ambasadorul Rusiei în SUA. El a pledat vinovat în investigația privind ingerințele Moscovei.

Jared Kushner, ginerele și consilierul pentru Afaceri politice al președintelui SUA Donald Trump, a fost deja audiat de echipa procurorului special Robert Mueller.

Biroul Federal pentru Investigații (FBI), Senatul SUA și Camera Reprezentanților anchetează cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și presupuse contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigațiile. Cel puțin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a președintelui Donald Trump – Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous – sunt inculpați în investigația din SUA privind ingerințele Rusiei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane. „Eforturile Rusiei de a influența scrutinul prezidențial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinței pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activitățile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acțiune, al intensității și scopului eforturilor, comparativ cu operațiunile anterioare”, se arată în versiunea declasificată a Raportului de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informații din SUA. „Principala concluzie este că președintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influențare a scrutinului prezidențial desfășurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacității sale de a fi aleasă și afectarea eventualului mandat prezidențial. Vladimir Putin și Administrația de la Moscova au dezvoltat o preferință clară pentru republicanul Donald Trump”, precizează raportul. „Vladimir Putin și Administrația Rusiei au încercat să crească șansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton și prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenții de informații americane sunt de acord cu această concluzie. Agenția Centrală de Informații (CIA) și Biroul Federal de Investigații (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenția pentru Siguranța Națională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie”, subliniază raportul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?