Donald Trump i-a găsit înlocuitor lui Rex Tillerson. Declarația care i-a fost fatală secretarului de stat

Redactor:
Mihai Draghici
Donald Trump i-a găsit înlocuitor lui Rex Tillerson. Declarația care i-a fost fatală secretarului de stat
Mai multe pe gandul.info

Mike Pompeo ar urma să fie înlocuit în funcția de director al Agenției Centrale pentru Informații de senatorul Tom Cotton, un republican din Arkansas considerat un apropiat al președintelui Donald Trump.

Tom Cotton a semnalat că va accepta funcția de director CIA dacă i se va propune, au declarat oficiali de la Casa Albă, sub protecția anonimatului.

Deocamdată, nu este clar dacă președintele Donald Trump și-a dat acordul final pentru înlocuirea lui Rex Tillerson.

Planul privind tranziția la Departamentul de Stat a fost elaborat de John F. Kelly, șeful de Cabinet de la Casa Albă, și ar urma să fie aplicat în preajma începerii anului 2018.

În octombrie, surse politice de la Washington citate de site-ul Axios.com, afirmau că președintele SUA, Donald Trump, intenționa să îl înlocuiască pe secretarul de Stat, Rex Tillerson, fiind nemulțumit că acesta nu a negat clar că l-a numit „imbecil”.

Chiar dacă Donald Trump recunoaște că o remaniere a Administrației de la Washington ar afecta imaginea sa politică, președintele SUA este nemulțumit că Rex Tillerson nu a negat clar informațiile că l-ar fi numit „imbecil”, au declarat funcționari politici executivi. John Kelly, șeful de Cabinet de la Casa Albă, se opune oricărei remanieri înainte de anul 2018.

Surse NBC/Washington Post: Rex Tillerson a vrut să demisioneze și l-a criticat în mod ofensator pe Donald Trump

Rex Tillerson, secretarul de Stat al SUA, a vrut să demisioneze și l-a catalogat pe președintele Donald Trump „imbecil”, în iulie, afirmă surse politice de la Washington citate de NBC News și Washington Post, dar șeful diplomației americane susține că nu a vrut niciodată să se retragă din funcție. Trei oficiali politici citați de NBC News au declarat că, în luna iulie, după o întrevedere desfășurată la Pentagon la care au fost prezenți și membri ai echipei prezidențiale pentru Siguranța națională, Rex Tillerson a vrut să demisioneze și l-a catalogat pe Donald Trump drept „imbecil”, pe fondul unei serii de disensiuni privind chestiuni de politică externă. Imediat după dezvăluirea informațiilor, Rex Tillerson a transmis, în octombrie, că nu a intenționat deloc să demisioneze.

În contextul în care presa a relatat că vicepreședintele SUA, Mike Pence, i-a oferit lui Rex Tillerson sfaturi pentru a depăși disputele cu Donald Trump, șeful diplomației de la Washington a explicat: „Vicepreședintele nu a fost nevoit deloc să mă convingă să rămân secretar de Stat, deoarece nu m-am gândit niciodată să mă retrag din funcție”.

Însă Tillerson nu a vrut să facă nicio referire la informațiile potrivit cărora l-ar fi numit „imbecil” pe Donald Trump. La insistențele jurnaliștilor americani, Rex Tillerson a fost nevoit să precizeze: „Nu am de gând să intru în comentarii pe teme mărunte. Nu înțeleg aceste lucruri de la Washington. Eu nu sunt de aici, iar în locurile de unde sunt eu nu discutăm despre chestii absurde și mărunte de acest fel”.

„Rex Tillerson putea la fel de bine să admită că l-a numit pe Donald Trump «imbecil»”, a comentat cotidianul Washington Post, remarcând că secretarul de Stat a refuzat să nege cu fermitate informațiile apărute în presă.

După dezvăluiri, Casa Albă a dat asigurări că Donald Trump are încredere în continuare în Rex Tillerson.

Inchide