Prima pagină » Știri externe » Donald Trump insistă că Statele Unite vor anexa Groenlanda: „Cred că se va întâmpla”

Donald Trump insistă că Statele Unite vor anexa Groenlanda: „Cred că se va întâmpla”

Donald Trump insistă că Statele Unite vor anexa Groenlanda: „Cred că se va întâmpla”
sursa foto: Hepta

Joi, Donald Trump și-a reiterat dorința de anexa teritoriul autonomy al Groenlandei de la Danemarca, în interesul „securității internaționale”, au informat AFP, Reuters, Sky News și CNBC.

Un reporter l-a întrebat pe Donald Trump: „Care este viziunea dumneavoastră pentru potențiala anexare a Groenlandei?”.

„Da, ei bine, cred că (anexarea, n.r.) se va întâmpla”, a declarat Donald Trump în fața reporterilor, în Biroul Oval de la Casa Albă, în timpul întâlnirii cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Acesta s-a întors apoi spre Rutte și a spus: „Vom discuta cu tine (această chestiune privind anexarea Groenlandei, n.r.)” , adăugând: „Este într-adevăr o întrebare potrivită, mulțumesc”.

„Nu m-am gândit prea mult la asta înainte, dar stau cu un om care ar putea fi foarte important (șeful NATO, Mark Rutte, n.r.)”, a mai spus Donald Trump.

„Știi, Mark, ai nevoie de acest lucru pentru securitatea internațională, nu doar pentru securitate (în sens general, n.r.)”, i-a mai spus Donald Trump lui Rutte.

Rutte a răspuns: „Când vine vorba despre Groenlanda – da sau nu în privința aderării (insulei, n.r.) la SUA -, aș lăsa asta în afara acestei discuții, pentru că nu vreau să direcționez NATO în acest sens”.

Partidul de opoziție Demokraatit a câștigat alegerile parlamentare de marți

Partidul de opoziție Demokraatit (Democraţii) din Groenlanda, o formațiune de centru-dreapta, pro-business, care dorește o abordare lentă a independenței față de Danemarca, a câștigat alegerile parlamentare de marți. Insistența lui Donald Trump de a intra în posesia insulei arctice a dat un impuls aspirațiilor de independență în rândul celor 57.000 de locuitori ai teritoriului, dintre care mulți susțin că nu vor să fie nici danezi, nici americani, ci groenlandezi.

La vot au participat mulți peste 70%, ca un posibil „efect Trump”, având în vedere interesul manifestat de președintele american ca insula arctică să intre în componența SUA. Tot joi Donald Trump a spus că alegerile din Groenlanda „au fost bune” pentru Statele Unite. Dar Danemarca a afirmat în mod repetat că Groenlanda nu este de vânzare.

Ca și SUA, Danemarca este membru fondator al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), o alianță internațională creată în 1949, după cel de-al Doilea Război Mondial. Danemarca controlează Groenlanda, care este cea mai mare insulă din lume, încă din secolul al XIV-lea, dar chiar și așa, Groenlanda se autoguvernează începând din 1979.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele

Citește și