Donald Trump: Răspunsul SUA la atacul „odios” din Siria, decis în maximum 48 de ore

Donald Trump: Răspunsul SUA la atacul „odios din Siria, decis în maximum 48 de ore
Publicat: 09/04/2018, 20:04
Actualizat: 16/04/2018, 15:20

În cadrul unei ședințe la Casa Albă, Trump a condamnat din nou presupusul atac cu arme chimice din orașul sirian Douma. O serie de organizații umanitare și mai mulți medici au susținut că minimum 70 de persoane au murit prin asfixiere și alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii și salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanțe neurotoxice sau clor.

„Condamnăm atacul odios asupra unor sirieni nevinovați, comis cu arme chimice groaznice. A fost un atac atroce, a fost oribil. Nu vezi de multe ori astfel de lucruri și imaginile pe care le-au transmis televiziunile din întreaga lume. Analizăm extrem de atent această situație, ne întâlnim cu liderii armatei și vom lua câteva decizii importante în următoarele 24-48 de ore. Suntem foarte îngrijorați că o astfel de situație se poate întâmpla, este despre umanitate. Vorbim despre umanitate și nu putem permite astfel de lucruri. Vom analiza acest act barbar și vom studia ce se întâmplă acolo. Încercăm să infiltrăm oameni … după cum știți, zona este înconjurată și este foarte greu de pătruns. Dacă sunt nevinovați (n.a. – regimul sirian condus de către Bashar al-Assad), de ce nu permit accesul pentru oamenii care vor să verifice faptele? După cum știți, pretind că nu au desfășurat niciun atac. Dacă este vorba despre Rusia, despre Siria, despre Iran, dacă sunt toate la un loc, ne vom da seama și vom afla răspunsurile destul de curând”, a spus Trump.

Întrebat de reporteri despre opțiunea militară în Siria, Donald Trump a răspuns că „nimic nu este exclus”.

Duminică, Donald Trump a precizat că președintele rus Vladimir Putin și regimul iranian poartă o responsabilitate pentru uciderea unor civili nevinovați, întrucât susțin regimul Bashar al-Assad.

„Multe victime, inclusiv femei și copii, în urma unui atac chimic necugetate în Siria. Zona în care se petrec atrocitățile a fost închisă și înconjurată de armata siriană, astfel că este complet inaccesibilă pentru lumea exterioară. Președintele Putin, Rusia și Iranul sunt responsabile pentru sprijinirea animalului Assad. Un mare preț va fi plătit. Deschideți imediat zona pentru accesul asistenței medicale și pentru verificări! Un alt dezastru umanitar comis fără niciun motiv. Bolnav! Dacă președintele Obama ar fi depășit așa-zisa linie roșie declarată, dezastrul sirian s-ar fi încheiat cu mult timp în urmă! Animalul Assad ar fi fost istorie!”, a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.

Presa de stat de la Damasc a anunțat că forțele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informațiile prezentate în presa occidentală sunt „invenții” generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

Ministerul rus al Apărării a amintit că a avertizat în repetate rânduri despre posibile provocări privind utilizarea armelor chimice în Siria. Rusia susține că acuzarea forțelor guvernamentale siriene de către SUA are ca scop justificarea unei eventuale intervenții militare în Siria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase