Două avioane, aproape de o ciocnire frontală în Paris. Cum a fost evitată tragedia în ultimele secunde pe aeroportul Charles de Gaulle

Două avioane, aproape de o ciocnire frontală în Paris. Cum a fost evitată tragedia în ultimele secunde pe aeroportul Charles de Gaulle
Impactul frontal a fost evitat de cei doi piloți ai aeronavelor / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 20/07/2021, 18:40

Două avioane de linie, un Boeing și un Airbus, unul aparţinând United Airlines şi celălalt aparţinând AirFrance, au fost la câțiva metri distanţă de a se ciocni pe una dintre pistele Aeroportului Charles de Gaulle, din Paris, după ce un controlor a indicat o pistă greșită. Tragedia a fost evitată în ultimele secunde.

Un incident aviatic a fost evitat la limită pe aeroportul Charles de Gaulle din capitala Franței. Incidentul a fost menționat în raportul pe anul 2020 al Biroului francez de anchete și analize pentru securitatea aviației civile, și detaliat de presa internațională.

Piloții celor două aeronave au reușit să evite impactul, după ce au fost coordonaţi greşit de turnul de control, relatează DailyMail, citat de Observator. incidentul a avut loc în 19 iulie anul trecut, dar abia acum a fost făcut public raportul anchetei, în raportul autorităților franceze.

Astfel, potrivit anchetatorilor, în acea zi, aterizările se făceau pe pista 09 stânga, iar decolările de pe pista 09 dreapta. Unul dintre controlorii de trafic i-a spus pilotului UnitedAirlines că poate ateriza pe pista 09 dreapta, fix acolo de unde se pregătea să decoleze aeronava AirFrance.

„Ocolește 09 dreapta! Ocolește!”

Pilotul AirFrance a sesizat aeronava UnitedAirlines când se afla la 1,5 kilometri de el, având o viteză de 160km/h. Copilotul de pe AirFrance a fost cel care a luat legătura cu UnitedAirlines şi a ţipat: „Ocolește 09 dreapta! Ocolește!”.

Astfel, piloţii de pe UnitedAirlines au reuşit să evite tragedia aviatică când distanţa dintre cele două aeronave era de doar 24 de metri, relatează sursa citată.

O posibilă explicație, cuprinsă în achetă, a fost o prblemă de traducere și interpretare a limbii engleze, pentru că părțile implicate nu au folosit expresii standard. O altă ipoteză pentru această situație cu potențial de tragedia a fost pandemia, implicit fluxul redus din cauza restricțiilor, care, spun anchetatatorii, i-a făcut pe controlori să își iasă din ritm, scrie sursa menționată.

Un incident aviatic similar a avut loc în 5 august 2019, când un avion Airbus A330 aparținând Qantas a primit undă verde pentru a decola de pe Aeroportul din Sydney, deși un alt avion, Boeing 737, al aceleași companii, urma să aterizeze pe aceeași pistă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult