Două avioane de linie, la un pas să intre în coliziune, după ce controlorul de trafic aflat „în training” a dat indicații greșite / Cum au evitat piloții o tragedie aviatică

Redactor:
Silviu Bănilă
Două avioane de linie, la un pas să intre în coliziune, după ce controlorul de trafic aflat „în training” a dat indicații greșite / Cum au evitat piloții o tragedie aviatică
Două aeronave de pasageri ale companiei Qantas au zburat la 150 metri distanță una de cealaltă, în ceea ce ATSB (Australian Transport Safety Bureau" numește „un incident foarte grav".

Incidentul aviatic a avut loc în timp ce un angajat aflat în training la ATC (Control Trafic Aerian), lucra sub supravegherea unui instructor, informează un raport ATSB, citat de independent.co.uk.

În data de 5 august 2019, un avion Airbus A330 aparținând Qantas a primit undă verde pentru a decola de pe Aeroportul din Sydney, deși un alt avion, Boeing 737, al aceleași companii, urma să aterizeze pe aceeași pistă.

În condițiile în care pista nu putea asigura un spațiu de siguranță între cele două avioane, controlorul de trafic aerian aflat în training i-a instruit pe piloții aeronavei Boeing 737 să efectueze un singur „zbor în cerc”, înainte de aterizare.

Totuși, acest lucru a dus la „pierderea spațiului de siguranță între Boeing 737 și Airbus A330, care urma să decoleze”, a precizat ATSB.

La un moment dat, distanța între cele două avioane era de doar 150 metri vertical și 800 metri lateral. Acest spațiu nu se încadrează în minimum necesar pentru siguranță – 5 km lateral, 300 m vertical.

În dorința de a mări spațiul între cele două avioane, controlorul i-a instruit pe piloții aeronavei 737 să vireze la dreapta. Totuși, aeronava zbura la 300 metri vertical, sub altitudinea minimă necesară pentru astfel de manevre.

Avioanele s-au apropiat atât de mult încât o alertă de trafic a fost emisă de sistemul de prevenire a coliziunii (ACAS) al aeronavei A330.

Pilotul de pe A330 a observat proximitatea în care se afla 737 și a modificat traiectoria aeronavei. După incident, A330 a urcat la 1.525 metri altitudine și a zburat spre Melbourne, în timp ce 737 a aterizat pe pista, la a doua încercare.

O anchetă are loc în acest caz catalogat drept grav, deși Qantas a ținut să precizeze că avioanele nu s-au aflat niciodată în pericol de coliziune, deoarece au urmat traiectoria prestabilită de zbor.

BREAKING NEWS! ADIO, mască în şcoli. De când intră în vigoare
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Mia Khalifa și-a găsit un alt job. Cum s-a pozat de data aceasta actrița XXX
Cod Rutier 2020: GESTUL BANAL pentru care un polițist te poate amenda. Mulți șoferi nu...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Din ce a ajuns să trăiască Vulpița, după ce a părăsit Acces Direct. La ASTA...
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BREAKING NEWS! ADIO, mască în şcoli. De când intră în vigoare
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
România se află într-un pericol extrem de mare! Avertismentul crunt al premierului Orban, făcut în...
Simona Halep – Karolina Pliskova se joacă ACUM. Cu câți bani pleacă Simo de la...
Explozie la metrou: Călătorii au fost evacuaţi - VIDEO
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide