După cazul Poloniei, UE se pregătește din nou să aplice cea mai dură sancțiune pentru Ungaria, acuzând încălcări grave ale valorilor Uniunii. Reacția rapidă a lui Viktor Orban

După cazul Poloniei, UE se pregătește din nou să aplice cea mai dură sancțiune pentru Ungaria, acuzând încălcări grave ale valorilor Uniunii. Reacția rapidă a lui Viktor Orban
Publicat: 13/04/2018, 08:57
Actualizat: 16/04/2018, 14:53

Joi, europarlamentarii din cadrul Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) au analizat situația politică din Ungaria, pentru a stabili dacă țara este expusă riscului de încălcare a valorilor Uniunii Europene.

Raportul întocmit de către eurodeputatul olandez Judith Sargentini evidențiază îngrijorări legate de independența justiției, corupția, libertatea de exprimare, drepturile romilor, ale minorităților evreiești și ale refugiaților, precum și alte probleme din Ungaria.

„Poporul maghiar nu mai poate să beneficieze de drepturile fundamentale care sunt garantate în restul Europei. În Europa, ne dedicăm valorilor comune de respect pentru demnitatea umană, libertate, democrație, egalitate, statul de drept și drepturile omului. Din păcate, maghiarii nu pot fi siguri că vor primi un tratament onest și egal din partea guvernului lor. Nu pot ajunge la nicio altă concluzie decât să solicit activarea Articolului 7. Vremea avertismentelor a trecut. Trebuie să luăm atitudine în numele poporului ungar, ale cărui drepturi au fost subminate”, a spus Sargentini.

Mai mulți europarlamentari au fost de acord că există „un risc sistemic pentru democrația, statul de drept și drepturile fundamentale din Ungaria”. Alți eurodeputați au cerut ca această procedură să nu fie folosită pentru a obține avantaje politice, în timp ce unii au criticat atacurile împotriva unui guvern susținut pe scară largă de populația maghiară.

Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) va vota propunerea europarlamentarului Judith Sargentini în luna iunie. Apoi, raportul va fi supus la vot în Parlamentul European în luna septembrie. Pentru ca acest demers să fie aprobat, trebuie susținut cu două treimi dintre voturile exprimate și o majoritate absolută a europarlamentarilor, adică minimum 376 de voturi.

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a condamnat raportul prezentat joi în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, în care Ungaria este acuzată de încălcări grave ale valorilor Uniunii Europene, relatează agenția MTI.

Balazs Hidveghi, directorul de comunicare al Fidesz, a catalogat documentul întocmit de către europarlamentarul olandez Judith Sargentini drept un „raport Soros”, adăugând că este „un atac frontal” la adresa Ungariei și „o nouă tentativă evidentă de a presa Ungaria pentru a primi imigranți”.

Hidveghi a mai transmis că guvernul de la Budapesta, condus de Fidesz, va continua să facă tot ce este posibil pentru a proteja Ungaria de imigrație.

„Abia am terminat cu alegerile și oamenii lui Soros de la Bruxelles au lansat deja un atac frontal împotriva Ungariei în Parlamentul European. Reprezentanții imperiului Soros de la Bruxelles ignoră decizia luată de popor și rezultatul alegerilor democratice din Ungaria; ei sunt supărați și amenință în mod agresiv să reducă finanțarea Ungariei și să-i suspende drepturile de vot. Nu vom renunța în privința acestei probleme și vom continua să luptăm împotriva presiunii din partea Bruxellesului”, a spus directorul de comunicare al Fidesz.

Balazs Hidveghi apreciază că opinia publică din Europa a căpătat o altă percepție privind imigranții, iar numărul aliaților politici ai Ungariei în această chestiune este în creștere.

Alianța de guvernământ Fidesz – Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) a câștigat alegerile parlamentare din Ungaria din 8 aprilie și va avea 134 dintre cele 199 de locuri în Parlament, potrivit datelor Biroului Electoral Național.

Articolul 7 este un mecanism prevăzut în Tratatul de la Lisabona care prevede sancționarea unui stat membru UE și pierderea temporară a drepturilor de vot în cadrul Consiliului UE. Articolul 7 este declanșat atunci când un stat membru încalcă valorile europene și statul de drept. Procedura fost invocată pentru prima dată în 2017 împotriva Poloniei, pe fondul reformelor din sistemul judiciar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”