Ecuadorul îi cere lui Julian Assange SĂ PĂRĂSEASCĂ AMBASADA de la Londra

Redactor:
Marinela Sarbu
Ecuadorul îi cere lui Julian Assange SĂ PĂRĂSEASCĂ AMBASADA de la Londra
Julian Assange trebuie să părăsească Ambasada Ecuadorului de la Londra. Vezi motivul pentru care Ecuadorul îî cere acest lucru fondatorului Wikileaks

„Drumul este clar pentru domnul Assange, trebuie să ia decizia de a pleca„, a declarat președintele ecuadorian Lenin Moreno într-un interviu acordat unui post de radio, citat de Associated Press.

Moreno susține că Assange ar fi primit din partea autorităților britanice asigurări scrise că nu va fi extrădat în Statele Unite. Ecuadorienii nu îl vor forța pe Assange să părăsească ambasada, dar echipa sa juridică va lua în considerare pașii următori.

Situația activistului pentru transparență Julian Assange s-a îngreunat în ultimele luni în incinta Ambasadei Ecuadorului din Londra, în contextul în care noua Administrație de la Quito își dorește îmbunătățirea relațiilor cu Statele Unite, care cer extrădarea fondatorului WikiLeaks.

„Sanctuarul lui Julian Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra a fost transformat într-un mic magazin al ororilor. În cea mai mare parte, a fost oprit să comunice cu restul lumii în ultimele șapte luni. Cetățenia ecuadoriană, care i-a fost acordată în calitatea de solicitant de azil, este în curs de a fi retrasă. Starea de sănătate s-a agravat și nu i se acordă îngrijiri medicale”, sublinia, luna trecută, site-ul Truthdig.com.

Assange se află în ambasada ecuadoriană din 2012, când i s-a acordat azil politic, în timp ce se confrunta cu acuzații sexuale în Suedia, despre care declara că ar fi fost un tertip pentru a putea fi extrădat în SUA.

Dar relațiile cu ambasada s-au răcit deoarece la ordinul președintelui Lenin Moreno, la începutul acestui an, i-a întrerupt accesul la internet, invocând faptul că a încălcat termenii azilului implicându-se în chestiuni politice.

Assange, la rândul său, a declarat că drepturile sale în calitate de cetățean ecuadorian, căruia i s-a oferit cetățenia anul trecut, ca parte a unei încercări de a-l numi diplomat și a-l trimite în Rusia, au fost încălcate.

Foto: Hepta

Inchide