„El Chapo” este nemulțumit de condițiile din închisoare. „Vor să mă transforme într-un zombi”

Publicat: 17/02/2016, 12:50

Într-un interviu acordat postului de radio Formula din Mexic, avocatul lui Guzman a declarat că traficantul de droguri este nemulțumit de tratamentul gardienilor, care „îl trezesc prea des”. Mai mult, „El Chapo” consideră că este victima unei „torturi fizice și psihice”.

„Mi-a povestit în detaliu: „Mă trezesc la fiecare două-trei ore… Vor să mă transforme într-un zombi. Nu mă lasă să dorm. E tot ce vreau”, a declarat avocatul lui „El Chapo”, Juan Pablo Badillo.

Autoritățile mexicane au reușit să-l prindă din nou pe „El Chapo”, luna trecută, încarcerându-l în temuta închisoare Altiplano din centrul Mexicului. Joaquin Guzman a evadat din această închisoare în iulie 2015, printr-un tunel și după acest incident jenant, autoritățile au sporit măsurile de securitate.

Închisoarea are acum 400 de camere de supraveghere, pentru a sesiza orice mișcare suspectă a lui „El Chapo”. În aprilie 2016, numărul camerelor va ajunge la 1.000, informează autoritățile. Potrivit unei publicații mexicane, traficantul este păzit cu ajutorul unor senzori de mișcare, câinii au fost instruiți să-i dea de urmă după miros și podelele închisorii au fost întărite cu bare de oțel.

Luni, Badillo a discutat timp de 25 de minute cu clientul său, care i-a transmis că celula sa este păzită de un câine.

Guzman este cel mai afectat de privarea de somn, a explicat Badillo. „E o tortură brutală. Asta a făcut Stalin în Rusia anilor 1940 și 1950″, a declarat Badillo.

Unul dintre ascultătorii postului de radio care a transmis interviul cu avocatul lui „El Chapo” s-a arătat nemilos cu liderul cartelului Sinaloa, cunoscut pentru violența sa. „Deci El Chapo este încă o victimă a sistemului… Și oamenii pe care i-a ucis și otrăvit cu drogurile sale, pe ei cine îi mai protejează?”

Între timp, „El Chapo” este păzit cu strictețe și ar putea fi extrădat în SUA, pentru a primi o pedeapsă cu închisoarea pe viață. „Am vorbit mult. Totuși, aș vrea să fie judecat după legile mexicane”, a declarat Badillo.

Poreclit „Scundul”, din cauza înălțimii sale, Guzman a fost condamnat în șapte jurisdicții americane. În trecut, autoritățile mexicane au ezitat să-l extrădeze pe „El Chapo” în SUA. După ultima sa evadare au revenit însă asupra deciziei și s-au arătat pregătite să-l trimită pe liderul cartelului Sinaloa într-o închisoare americană.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase