Emmanuel Macron cere prelungirea stării de urgență în Franța, după atentatul de la Manchester

Redactor:
Andrei Ionascu
Emmanuel Macron cere prelungirea stării de urgență în Franța, după atentatul de la Manchester
Președintele Franței, Emmanuel Macron, va cere Parlamentului să prelungească starea de urgență în țară până la 1 noiembrie, măsura fiind în vigoare din 2015, după atacurile teroriste comise de către militanții rețelei Stat Islamic, notează site-ul France24.

Prin intermediul unui comunicat, Emmanuel Macron a precizat că va cere parlamentarilor să prelungească starea de urgență, care expiră la 15 iulie, până la 1 noiembrie.

Ar fi a șasea decizie privind extinderea acestei situații, care conferă poliției franceze puteri coercitive suplimentare.

Noul președinte al Franței a luat această hotărâre după o reuniune de securitate, în care oficiali de rang înalt „au studiat implicațiile unui nou atac terorist asupra măsurilor de protecție, pentru a asigura securitatea compatrioților noștri”.

Marți, 22 de oameni au murit, iar 64 au fost răniți în urma exploziei care a avut loc în sala de concerte Manchester Arena. Britanicul cu origini libiene Salman Abedi, în vârstă de 22 de ani, este suspectat de comiterea atacului sinucigaș.

În comunicatul emis de la Palatul Elysee se mai evidențiază „legăturile care unesc Franța și Marea Britanie în lupta împotriva terorismului”, iar comitetul de apărare de la Paris „a examinat modurile în care se poate oferi asistență pentru investigația desfășurată de autoritățile britanice”.

Totodată, Emmanuel Macron va cere Guvernului francez să pregătească un proiect de lege pentru întărirea măsurilor de securitate împotriva terorismului, dincolo de starea de urgență.

Alegerile parlamentare din Franța vor avea loc în două tururi de scrutin, pe 11 și 18 iunie.

Inchide