Emmanuel Macron este noul președinte al Franței. „Mulți au zis că e imposibil, dar nu i-au cunoscut pe francezi”

Publicat: 08/05/2017, 13:32

Francezii și-au ales președintele duminică, dintre Emmanuel Macron și Marine Le Pen, cursa fiind câștigată așa cum era așteptat de liderul partidului En Marche, fondat în 2016. O lună mai târziu, ei vor ieși la vot pentru a-și alege noul Parlament, pe 11 și 18 iunie.

Urnele de vot s-au închis începând cu ora 19:00 (ora 20:00 a României), iar în marile orașe la ora 20:00 (ora 21:00 a României).

Emmanuel Macron devine cel mai tânăr președinte al Franței, la 39 de ani, fiind ales de aproximativ 65% dintre alegătorii francezi, în defavoarea liderei de extremă dreapta a Frontului Național, care a obținut în jur de 35%, conform estimărilor exit-poll. Alegerile câștigate de Macron sunt marcate însă de un absenteism istoric, de peste 25%, înregistrând cea mai scăzută rată de participare la alegerile prezidențiale din ultimii 50 de ani.

În ultima zi a campaniei electorale, vineri noapte, echipa lui Macron a acuzat un atac cibernetic de proporții, 9 giga de documente interne ale echipei En Marche fiind publicate pe internet, printre ele numărându-se și documente false, menite să-l decredibilizeze pe Macron, conform unui comunicat de presă al partidului. Echipa lui Macron a comparat acest atac cu cel orchestrat de hackeri ruși asupra echipei lui Hillary Clinton, în alegerile din SUA.

„O nouă pagină din lunga noastră istorie se deschide în această seară. Vreau să fie cea a speranței și încrederii regăsite”, a spus Emmanuel Macron după aflarea rezultatelor. ]Pe parcursul celor 5 ani care urmează, responsabilitatea mea va fi de a calma temerile. Responsabilitatea mea va fi de a aduna toate femeile și toți bărbații laolaltă pentru a înfrunta provocările gigantice care ne așteaptă. Mă voi lupta cu toate forțele mele contra divizării care ne subminează și ne înfrânge. Astfel vom putea reda francezilor șansele pe care Franța le datorează. Pentru cei cinci ani care urmează, voi merge cu umilință, devotament și hotărâre să servesc în numele vostru. Trăiască Republica, trăiască Franța”, și-a încheiat Macron concisul său discurs de victorie.

Marine Le Pen a anunțat că va reforma Frontul Național din temelii, dar că pentru ei este o victorie „istorică”, făcând apel la forțele „patrioților” să se coalizeze pentru alegerile parlamentare care urmează în luna iunie, împotriva „globaliștilor”. Le Pen a acuzat partidele care l-au susținut pe Macron în turul al doilea că „s-au discreditat”.

UPDATE 07:40Emmanuel Macron, candidatul organizației civice En Marche! (În Mișcare!, social-liberală), a câștigat scrutinul prezidențial din Franța cu 66,06% din voturi, potrivit rezultatelor anunțate de Ministerul francez de Interne.

Emmanuel Macron a obținut 66,06% din voturi (fiind votat de 20,7 milioane de cetățeni), în timp ce adversara sa, Marine Le Pen, candidatul formațiunii de extremă-dreapta Frontul Național, a fost la nivelul de 33,94% (10,6 milioane de alegători).

UPDATE 22:25Președintele SUA Donald Trump l-a felicitat pe Macron pentru victorie: „Felicitări lui Emmanuel Macron pentru marea lui victorie de astăzi, ca nou președinte al Franței. Abia aștept să lucrez cu el!”.

UPDATE 22:10„Ați ales să îmi acordați încrederea voastră și vă sunt profund recunoscător. Vă mulțumesc din adâncul inimii. Nu vă voi uita”, a spus Emmanuel Macron în discursul său.

„Vrea ca în această seară să îi transmit salutul meu republican doamnei Le Pen. Știu divizările țării noastre, care i-au dus pe unii la voturi extreme. Este responsabilitatea mea să-i ascult”, a mai spus Macron.

În această seară, mă adresez vouă tuturor oamenilor din Franța. O nouă pagină din această lungă istorie se deschide în această seară, vreau să fie una a speranței și a încrederii regăsite„, a declarat noul președinte ales.

Macron a mai adăugat că va munci pentru a reface legăturile dintre „Europa și oamenii care o formează” și că Franța va fi „în primul rând al luptei antiteroriste, atât pe teritoriul nostru, cât și pe cel internațional”.

Pe parcursul celor 5 ani care urmează, responsabilitatea mea va fi de a calma temerile. Responsabilitatea mea va fi de a aduna toate femeile și toți bărbații laolaltă pentru a înfrunta provocările gigantice care ne așteaptă. Mă voi lupta cu toate forțele mele contra divizării care ne subminează și ne înfrânge. Astfel vom putea reda francezilor șansele pe care Franța le datorează. Pentru cei cinci ani care urmează, voi merge cu umilință, devotament și hotărâre să servesc în numele vostru. Trăiască Republica, trăiască Franța„, și-a încheiat Macron discursul său.

UPDATE 21:30„O nouă pagină din lunga noastră istorie se deschide în această seară. Vreau să fie cea a speranței și încrederii regăsite”,a declarat Emmanuel Macron, pentru AFP.

UPDATE 21:25Donald Tusk, președintele Consiliului European, l-a felicitat pe Macron, așa cum au făcut-o și Theresa May sau Angela Merkel. Mesajul lui Tusk: „Felicitări Emmanuel Macron, francezilor care au ales Libertatea, Egalitatea și Fraternitatea și au spus nu tiraniei fake news”.

„Franța a fost, este și rămâne în centrul și în inima Europei”, a scris și vicecancelarul Germaniei, Sigmar Gabriel.

UPDATE 21:15Marine Le Pen a ținut prima discursul prin care își acceptă înfrângerea. „Prin acest rezultat isoric și masiv, francezii au făcut din alianța patrioților principala forță de opoziție. Formațiunile politice care și-au asumat responsabilitatea de a-l alege pe domnul Macron s-au discreditat. Acest al doilea tur organizează o recompunere politică între patrioți și globaliști. Aceasta este marea alegere care le este înaintată francezilor la alegerile legislative. Voi fi în fruntea luptei„, a spus Le Pen, conform Le Figaro.

Le Pen a propus reformarea Frontului Național, pentru a profita de acest rezultat pe care îl consideră „istoric”.

UPDATE 21:00Emmanuel Macron a câștigat alegerile prezidențiale cu 65,5% din voturi, în timp ce Marine Le Pen a obținut doar 34,5% din voturi, arată un sondaj exit-pollKantar Sofres-Onepoint, prezentat de Le Figaro.

Un alt sondaj făcut pentru televiziunea de stat și Le Monde arată că Macron a obținut 65,1% din voturi, iar Le Pen doar 34,9%.

Absenteismul este estimat la 25,5%, ceea ce înseamnă cea mai scăzută prezență la vot la alegerile prezidențiale din Franța, din ultimii 50 de ani. Un exit-poll Elabe, făcut pentru La Republique, plasează voturile nule la un procent foarte mare, de 9%.

UPDATE 18:20Autoritățile franceze, mai exact BEFTI (biroul pentru fraude electronice), au deschis o anchetă în cazul atacului cibernetic reclamat de echipa de campanie a lui Emmanuel Macron, arată surse citate de AFP.

UPDATE 18:00Prezența la vot la ora 17:00 era de 65,3%, cu 5% mai mică decât în primul tur la aceeași oră. Prezența la vot în acest al doilea tur este mai slabă și decât cea de la alegerile din 2012, când la această oră ieșiseră la urne aproape 72% dintre alegătorii francezi.

UPDATE 17:00Emmanuel Macron își pregătește discursul de victorie în aceste alegeri, care va fi ținut în fața muzeului Luvru, zona în care mai devreme a existat o alertă de securitate.

UPDATE 16:00Alerta de securitate s-a încheiat în jurul muzeului Luvru, poliția anunțând că a fost vorba de un colet suspect.

UPDATE 15:00Poliția a evacuat o zonă din jurul muzeului Luvru și face verificări „ca măsură de precauție”, după cum a anunțat poliția pariziană.

UPDATE 13:00Prezența la vot la ora 12:00 era de 28,23%, cea mai scăzută cifră din ultimii ani pentru această oră. În turul întâi, la această oră prezența era de 28,54%, însă în 2012 a fost de 30,6%, iar în 2007 de 34%.

UPDATE 12:00François Hollande s-a deplasat duminică dimineață la o secție de votare din orășelul Tulle, situat în centrul Franței. François Hollande a declarat că va vota cu Emmanuel Macron în turul doi al scrutinului prezidențial, argumentând că trebuie eliminat riscul accederii la putere a unui exponent al extremei-dreapta, o referire la Marine Le Pen. Proiectul politic al lui Marine Le Pen, candidatul formațiunii Frontul Național în scrutinul prezidențial, este „incoerent” și „periculos”, a declarat Francois Hollande.

Macron și Le Pen au votat și ei. Macron a venit la vot cu soția sa și a fost așteptat la secție de o mulțime care i-a scandat numele.

UPDATE 9:00Cele 66.546 de secții de votare s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora României). Cele mai multe secții de votare se vor închide la ora 19.00 (20.00, ora României), dar în marile orașe votul va continua până la ora 20.00 (21.00, ora României).

După ce patru candidați au strâns aproape umăr la umăr voturile francezilor în primul tur, Macron obținând doar 24% din voturi, urmat de Le Pen cu 21%, candidatul de dreapta Francois Fillon cu 20% și cel de stânga Jean Luc Melenchon cu 19%, în al doilea tur cei mai mulți francezi par a se îndrepta cu votul mai degrabă spre Macron, nu însă fără a încerca să arate cât mai clar și inventiv posibil că votul lor nu este atât pentru că îl plac pe Macron, ci pentru că nu o plac pe Le Pen.

În spațiul public au apărut deja îndemnuri la diverse metode prin care francezii să își exprime nemulțumirea față de alegerea pe care o au de făcut în al doilea tur de scrutin, arată Le Figaro.

„Votul gri” al votanților de stânga, o idee lansată de scriitorul Dalibor Frioux în Liberation, presupune ca în loc să stea acasă, votanții candidaților care au pierdut primul tur să „își împrumute” votul până la alegerile parlamentare care au loc luna viitoare în Franța. Desigur, scriitorul îndeamnă la împrumutul voturilor către Emmanuel Macron, pentru a o bloca pe Marine Le Pen. „Vă vom împrumuta votul nostru pentru candidatura dumneavoastră, pentru a bloca Frontul Național și a salva Republica. Apoi, îl vom lua înapoi imediat, pentru a impune o coabitare cu stânga, care vă va introduce în politica franceză și în dificultățile vieții”, i se adresează Frioux lui Macron în articolul său, el inițiind și o petiție electronică în acest sens al votului gri, conform Le Monde.

Tehnica celui de-al doilea buletin de vot a fost propusă de mișcarea Franța Deschisă (Open France), pe internet. Ideea presupune ca votanții să îi trimită lui Macron, prin poștă, un așa-zis buletin de vot pe care să încercuiască alegerile lor, clasate sub trei categorii – o Franță „justă”, o Franță „sustenabilă”, o Franță „democratică”. Metoda ar servi să-i arate lui Macron că „votul nostru nu este unul de adeziune, ci pentru a arăta că avem alte priorități de a construi o Franță justă, durabilă și democratică”, arată mișcarea Open France, care își avertizează însă adepții să nu bage și acest buletin virtual de vot pentru Macron în urna de vot atunci când vor vota, pentru a nu-și anula singuri votul oficial. De vineri, peste 11.000 de astfel de buletine de vot „secundare” au fost trimise către Macron.

Votul de după ora 17.00 este propus de unii alegători pentru a evita astfel să fie contorizați în cifrele de participare dintre orele 12 și 17 și pentru a accentua absenteismul. Votând după ora 17, ne asigurăm că opoziția noastră este auzită și contabilizată în diferitele nivele de absenteism din timpul zilei”, arată o petiție de pe internet, intitulată „Blocaj pentru Le Pen fără să îl sprijinim pe Macron, este posibil”, care a strâns peste 50.000 de semnături.

Acordarea votului unor străini este o altă metodă prin care dezamăgiții care vor totuși să participe la vot în Franța s-au gândit să își lase opțiunea de vot în seama unor străini imigranți din Franța, care nu au drept de vot. O platformă lansată încă din ianuarie 2017, Alter-Votants, îi adună pe cei „dezamăgiți de sistemul electoral sau indeciși” și pe străinii care trăiesc în Franța și care vor să își exprime o opțiune politică la aceste alegeri. Platforma îi pune în legătură pe unii cu ceilalți, astfel că de exemplu un imigrant iranian a putut să-și exprime opțiunea de vot prin votul unei franțuzoaice care a votat așa cum a dorit iranianul. Până acum, peste 500 de „perechi” s-au format pentru a vota prin delegarea opțiunii de vot.

„Avem mai multe tipologii – absenteiști, indeciși sau dezamăgiți de politică. Unii insistă să o facă din pur militantism, își lasă votul în seama altuia pentru că ei consideră că vocea unui străin este la fel de importantă ca a lor. Altora li se pare interesant și nu s-ar fi dus la vot, dar spun că sunt gata să se ducă pentru inițiativa aceasta. Alții nu vor să voteze pentru Macron, nici să își anuleze votul, dar refuză să voteze pentru Le Pen”, spune Robert, unul dintre fondatorii Alter-votants, citat de Le Monde.

Previziunile arată că absenteismul la scrutinul de duminică ar putea fi mai mare decât în primul tur, atunci fiind de peste 22%, conform Le Monde, pentru că votanții celor care au ieșit din primul tur simt că votul lor nu mai este la fel de important.

De asemenea, numărul voturilor albe poate să arate în turul doi nivelul de dezamăgire al francezilor, în primul tur voturile anulate constituind 2,6% din total.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Robert De Niro își deschide hotel în România. Unde va fi și cât costă o...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"În ciuda experienței mele, m-am emoționat la fiecare scenă jucată cu ea". Cem Davran, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei