Emmanuel Macron: „Liderii UE au decis elaborarea unor mecanisme de solidaritate pentru a permite reducerea prețurilor la energie”

Emmanuel Macron: „Liderii UE au decis elaborarea unor mecanisme de solidaritate pentru a permite reducerea prețurilor la energie”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/10/2022, 20:53
Actualizat: 07/10/2022, 20:56

Liderii statelor UE reunite la Praga, în cadrul unui summit informal, au decis vineri să implementeze „mecanisme de solidaritate financiară la nivel european” pentru a permite reducerea preţurilor la energie, a anunțat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Liderii UE au decis „implementarea unor mecanisme de solidaritate finaciară la nivel european” pentru a face faţă tarifelor mari la energie asociate crizei războiului din Ucraina, a declarat Emmanuel Macron, la finalul reuniunii informale a Consiliului European, desfăşurată la Praga.

Emmanuel Macron se angajase joi să-i ”convingă” pe ceilalţi europeni să conceapă un mecanism de plafonare comună a preţului gazelor naturale folosite în producerea energiei electrice, după modelul implementat de Spania şi Portugalia ”de câteva luni” şi care ”merge destul de bine”.

Comisia Europeană „va lucra şi va lua decizii foarte concrete în următoarele zile şi în următoarele săptămâni”, până la summitul oficial al Consiliului European din 20-21 octombrie, a precizat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

„Ceea ce am decis este rezultatul unei solidarităţi şi unităţi veritabile. Ca să fiu foarte clar: trebuie să reacţionăm în mod unitar pentru a transmite acelaşi mesaj în sensul reducerii preţurilor la gaz şi la electricitate, va fi un mecanism complementar, vrem să aplicăm rapid mecanisme de solidaritate financiară europeană.

Această solidaritate, atinsă prin consens, a fost destul de amplă; nu vor fi mecanisme de subvenţionare, ci mecanisme de garanţii sau de creditare care să corespundă mecanismelor pe care le-am decis în momentul crizei COVID-19, care să permită reducerea presiunilor asupra statelor membre, fragile din punct de vedere financiar, dar şi să evităm fragmentarea Europei în contextul presiunilor (…)”, a declarat Macron, în cadrul unei conferinţe de presă susținută la terminarea summitului de la Praga, potrivit Mediafax.

Dispută între Ursula von der Leyen şi Olaf Scholz pe tema subvenţiilor germane pentru energie

Astăzi, în timpul reuniunii de la Praga, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat planul Germaniei privind compensarea prin subvenţii de 200 de miliarde de euro a preţurilor la energie, iar cancelarul Olaf Scholz, susţinut de omologul său austriac, Karl Nehammer, au reproșat lipsa unei soluţii comunitare elaborate de Bruxelles.

Ursula von der Leyen a afirmat la reuniune că ar fi important ca toate companiile să aibă şanse egale de a participa pe piaţa comunitară. Competiţia trebuie să se bazeze doar pe calitate, nu pe subvenţii, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, citată de publicația germană Der Spiegel.

Anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, Ursula von der Leyen evidenţiase importanţa „menţinerii pieţei unice europene şi a unui spaţiu care să asigure condiţii concurenţiale egale”.

Guvernul Olaf Scholz a anunţat, săptămâna trecută, un plan de plafonare a preţurilor la energie, în acest sens urmând să fie alocată suma de 200 de miliarde de euro.

Paolo Gentiloni, comisarul UE al Economiei, şi Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă, au criticat, într-un articol de opinie publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung, planul Berlinului de compensare a tarifelor la energie, afirmând că generează „semne de întrebare”.

„Alte state membre nu au acelaşi spaţiu de manevră din punct de vedere bugetar”, au afirmat cei doi oficiali UE, indicând riscuri privind perturbarea sistemului concurenţial comunitar.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase