Emmanuel Macron, vizită la Chișinău: „Dorința Republicii Moldova de a adera la UE este perfect legitimă”

Emmanuel Macron, vizită la Chișinău: „Dorința Republicii Moldova de a adera la UE este perfect legitimă”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15/06/2022, 19:45

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat miercuri, la Chișinău, că dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană este perfect legitimă, iar țara sa va susține eforturile acestei țări de a se alătura comunității europene.

Aflat în vizită oficială în capitala Moldovei, Emmanuel Macron a vorbit despre perspectivele țării de a adera la UE, în contextul apropiatului Summit al Consiliului European, unde va fi comunicată decizia autorităților europene referitoare la perspectivele europene ale Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei.

În cadrul unei conferințe comune cu Macron, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că viitorul țării este în Uniunea Europeană și că autoritățile din țara sa mizează pe sprijinul Franței, potrivit Agerpres.

Ea a mai spus că UE este principalul partener al Moldovei, două treimi din exporturile moldovenești ajungând în state membre ale Blocului comunitar.

Emmanuel Macron: Vom susține parcursul european al Republicii Moldova

Emmanuel Macron a declarat că țara sa susține parcursul european al Republicii Moldova și face eforturi pentru a promova aderarea țării la UE, mai ales că Franța deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

„Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE şi această dorinţă de a se alătura familiei europene este legitimă. Cererea va fi dezbătută peste 10 zile la Consiliul European, pe 23 si 24 iunie, pe baza unui aviz al Comisiei Europene”, a declarat Macron.

El a promis că Franța va face tot ce îi stă în putință pentru „a construi unitatea UE astfel încât să se ajungă la un compromis care să recunoască amploarea efortului înfăptuit, legitimitatea poporului moldovean să se alăture UE şi să trimită în acest vremuri şi ţinând cont de contextul descris adineauri un mesaj pozitiv şi clar la cererea formulată”.

Macron a mulţumit Republicii Moldova pentru găzduirea de refugiaţi ucraineni şi a condamnat încă o dată acţiunile Rusiei în Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase