Preşedintele turc Recep Erdogan este de acord să susțină aderarea Suediei la NATO, dar are mai multe condiții

Preşedintele turc Recep Erdogan este de acord să susțină aderarea Suediei la NATO, dar are mai multe condiții
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 11/07/2023, 08:17

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis luni seara, în urma unei discuţii de mai multe ore cu premierul suedez Ulf Kristersson, mediate de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, că va transmite parlamentului de la Ankara, spre ratificare, protocolul pentru aderarea Suediei la NATO.

„Sunt bucuros să anunţ (…) că preşedintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Naţională cât mai curând posibil şi să lucreze îndeaproape cu Adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters. Stoltenberg a refuzat însă să dea o dată pentru momentul în care aderarea Suediei va fi ratificată de parlamentul turc.

Turcia impune anumite condiții

NATO a publicat pe site o declaraţie de presă în şapte puncte, la finalul căreia se spune că „având în vedere imperativele de descurajare şi apărare a zonei euro-atlantice, Turcia va transmite Protocolul de aderare a Suediei către Marea Adunare Naţională şi va colabora îndeaproape cu aceasta pentru a asigura ratificarea”, potrivit News.ro.

Comunicatul nu are detalii suplimentare şi nu precizează niciun orizont de timp pentru acest demers, însă anunţă crearea unor grupuri de lucru ministeriale între Suedia şi Turcia, urmând ca Suedia să prezinte o Foaie de parcurs cu măsurile pe care intenţionează să le ia pentru a satisface condiţiile Ankarei în materia de luptă antiterorism.

Comunicatul mai anunţă că NATO va crea în premieră, pentru a răspunde preocupărilor Turciei, un post de coordonator special pentru combaterea terorismului.

După ce amână de luni de zile ratificarea aderării Suediei la NATO, reproşându-i că adăposteşte pe teritoriul său militanţi PKK, pe care Turcia îi consideră terorişti, Erdogan a părut luni să ridice şi mai mult miza, sugerând că Uniunea Europeană ar trebui să deschidă calea pentru aderarea Ankarei la blocul comunitar înainte ca parlamentul turc să aprobe aderarea Suediei la NATO.

Comunicatul NATO transmis după întâlnirea de luni seară a celor trei oficiali precizează, între altele, că Suedia va sprijini în mod activ eforturile de „revigorare a procesului de aderare a Turciei la UE, inclusiv modernizarea uniunii vamale UE-Turcia şi liberalizarea vizelor”.

Preşedintele american Joe Biden urmează, la rândul său, să poarte discuţii faţă în faţă cu preşedintele turc Erdogan în timpul summitului de la Vilnius.

Viktor Orban spune nu va bloca ratificarea aderării Suediei la NATO

Suedia şi Finlanda au solicitat să adere la NATO anul trecut, lăsând deoparte politicile de nealiniere militară pe care le-au avut de-a lungul deceniilor de Război Rece, întrucât invazia Rusiei în Ucraina a reformulat considerentele de securitate. Cererile de aderare la alianţă trebuie să fie aprobate de toţi membrii NATO şi, în timp ce cererea Finlandei a primit undă verde în aprilie, Turcia şi Ungaria au amânat aprobarea candidaturii Suediei.

Stockholmul s-a străduit să obţină aprobarea candidaturii sale înainte de summitul NATO de la Vilnius, lucrând împreună cu Statele Unite şi aliaţii şi încercând să facă Turcia să renunţe la opoziţia sa.

Erdogan a spus că Suedia adăposteşte membri ai unor grupuri militante, în principal susţinători ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care îi acuză de organizarea de demonstraţii şi de finanţarea grupurilor teroriste, în timp ce protestele anti-turce din Stockholm i-au stârnit, de asemenea, furia. Între timp, Suedia a declarat că a îndeplinit toate cererile convenite în negocierile cu Turcia de anul trecut, inclusiv introducerea unui nou proiect de lege care face ilegală apartenenţa la o organizaţie teroristă, şi a subliniat că libertatea de exprimare este protejată prin Constituţia sa.

Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a declarat joi că Budapesta nu va bloca ratificarea aderării Suediei la NATO.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...