Erupția unui vulcan din Noua Zeelandă | Șase cadavre au fost recuperate de autorități

Erupția unui vulcan din Noua Zeelandă | Șase cadavre au fost recuperate de autorități
Publicat: 13/12/2019, 08:23
Echipa militară din Noua Zeelandă care a aterizat vineri pe Insula Albă a recuperat șase din cele opt cadavre găsite în urma erupției vulcanice de săptămâna aceasta și se pregătesc să le trimită înapoi în capitala Wellington, a informat poliția neozeelandeză într-un comunicat, potrivit Reuters.
Operațiunea cu risc ridicat de pe Insula Albă, situată la aproximativ 50 de kilometri în largul coastei de est a Insulei de Nord a Noii Zeelande a început după ora 6 dimineața (joi 1700 GMT), în ciuda riscului unei joi erupții vulcanice.
„Șase corpuri au fost pregătite pentru a ridicate de pe Insula Albă și procesul de transportare a acestora către HMNZS Wellington cu elicopterul a început”, a declarat comandantul Serviciului de Operațiuni Naționale, John Tims, în ultima sa declarație. HMNZS este o navă de patrulare off-shore din Wellington.
Vremea, starea mării și condițiile de pe insulă au fost bune, a anunțat poliția, însă operațiunea a durat mai mult decât era de așteptat din cauza echipamentului de protecție pe care echipa de recuperare îl purta.
„Vulcanul se comportă bine”, a declarat jurnalistilor adjunctul poliției, Mike Clement.
Vulcanul, o destinație turistică populară pentru excursii de o zi, a erupt luni, aruncând cenușă și nori de fum peste insulă. Numărul morților este de opt, cei aflați încă pe insulă sunt clasificați oficial ca dispăruți până când vor fi identificați oficial.
Autoritățile din Noua Zeelandă vor reveni în curând pentru recupereare a două corpuri rămase pe insula vulcanică, anunță ministrul australian de Externe.
Payne a declarat că echipa militară nu este în măsură să recupereze celelalte două corputi din cauza constrângerilor legate de echipament, dar echipa se va întoarce imediat ce se va putea.
Mmotivul pentru care cele două corpuri rămân pe insulă: „Datorită limitărilor echipamentelor și necesității de a finaliza operațiunea într-o anumită perioadă de timp”.
„Autoritățile din Noua Zeelandă au indicat că vor reveni imediat ce este posibil”, a dăugat Payne.
Pe insulă în momentul erupției se aflau 47 de turiști, dintre care 24 erau din Australia, nouă din Statele Unite, cinci din Noua Zeelandă, patru din Germania, două din China și Marea Britanie și unul din Malaezia.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase