Este alertă la Washington, după ce Poliţia Capitoliului a lansat ipoteza asasinării congresmenilor democraţi în ziua învestirii lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite

Este alertă la Washington, după ce Poliţia Capitoliului a lansat ipoteza asasinării congresmenilor democraţi în ziua învestirii lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite
Alertă la Washington : Bărbat înarmat cu un pistol și 500 de gloanțe, arestat în apropierea Capitoliului. Sursă foto: caracter ilustrativ/Profimedia.ro
Publicat: 12/01/2021, 21:11
Actualizat: 12/01/2021, 21:18

Este stare de alertă în Washington, după ce reprezentanţii Poliţiei Capitoliului au atras atenţia asupra unor posibile comploturi şi proteste armate de-a dreptul „macabre” care ar putea avea loc în zilele următoare.

Evenimentele ar putea avea loc cu ocazia învestirii lui Joe Biden în funcția de de preşedinte al Statelor Unite, eveniment programat pe 20 ianuarie, iar un astfel de complot ar presupune înconjurarea clădirii Capitoliului de către insurecţionişti şi asasinarea congresmenilor democraţi, precum şi „a câtorva republicani”, informează Huffington Post, citat de Digi 24.

Într-o discuţie privată, ţinută luni seara cu congresmeni democraţi, noii şefi ai Poliţiei Capitoliului au precizat că monitorizează în prezent trei comploturi considerate drept „ameninţări serioase” la adresa membrilor Congresului american.

Primul e legat de organizarea unei demonstranţii catalogate drept „cel mai mare protest armat care a avut loc vreodată pe pământ american”.

Un alt protest ar urma să fie organizat în memoria lui Ashli Babbit, femeia de 33 de ani împuşcată în Capitoliu, la protestele violente de săptămâna trecută.

Cea mai mare îngrijorare e provocată însă de un al treilea protest, la care demonstranţii şi-au propus să creeze un perimetru în jurul Capitoliului, Casei Albe şi Curţii Supreme de Justiţie, cu scopul de a-i bloca – şi chiar ucide – pe democraţii din Congres care vor să intre în Capitoliu, astfel încât republicanii să preia controlul guvernului.

Potrivit sursei citate, scopul pentru care demonstranţii-insurecţionişti ar înconjura Casa Albă ar fi pentru protejarea lui Donald Trump, în vreme ce motivul înconjurării Curţii Supreme ar fi, pur şi simplu, blocarea activităţii acestei instanţe.

FBI a avertizat că susținătorii lui Trump pun la cale „proteste armate”

Zilele trecute, FBI a avertizat că susținătorii lui Trump pun la cale „proteste armate” la Capitoliul SUA și la toate celelalte capitolii din țară.

Protestele „sunt planificate în toate cele 50 de capitale de stat, din 16 ianuarie până cel puțin 20 ianuarie și la Capitoliul SUA, din 17 ianuarie până în 20 ianuarie”, se arată într-un buletin emis de FBI.

Recent, FBI a descoperit o dubă, parcată lângă Capitoliu, în care erau bombe și muniție!

Poliţia şi Garda Naţională stau cu glonţ pe ţeavă, în aşteptarea protestatarilor care ar putea veni înarmaţi la Washington

Democraţii au fost informaţi că Poliţia Capitoliului şi Garda Naţională se pregătesc pentru un scenariu în care zeci de mii de protestatari înarmaţi ar putea sosi la Washington în aceste zile.

Astfel, atât Poliţia Capitoliului cât şi Garda Naţională au stabilit reguli de angajare a focului, specifice zonelor de război.

De asemenea, Poliţia Capitoliului se gândeşte la posibilitatea ca fiecare membru al Congresului SUA să treacă, la intrare, printr-un detector de metale, pentru a-i împiedica astfel pe congresmeni, în special „cei aflaţi în aceeaşi ligă cu insurecţioniştii pro-arme” să intre cu arme în clădire.

Dragos Tanase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult