Estonia predă Ucrainei drone cumpărate de un cetățean rus pentru armata lui Putin. Bărbatul a fost arestat și dronele confiscate

Estonia predă Ucrainei drone cumpărate de un cetățean rus pentru armata lui Putin. Bărbatul a fost arestat și dronele confiscate
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 04/10/2022, 22:42
Actualizat: 04/10/2022, 22:45

Estonia a predat armatei ucrainene drone pe care un rus cu dublă cetățenie le cumpărase pentru armata rusă, anunță Centrul Militar Ucrainean, care citează Ambasada Estoniei la Kiev.

Bărbatul a vrut să predea dronele achiziționate trupelor ruse pentru războiul din Ucraina.

„Îți amintești de camionagiul „inteligent” care a venit în Estonia într-un tricou „Sunt rus” pentru a cumpăra drone pentru armata rusă?

Pe lângă faptul că bărbatul a fost arestat și trimis la închisoare, poliția estonă a confiscat dronele achiziționate și le-a predat armatei ucrainene”, a scris ambasada pe Facebook.

În iulie, un tribunal din Estonia a trimis trei bărbați după gratii pentru sprijinirea agresiunii ruse.

Tribunalul districtual Harju a găsit trei bărbați vinovați de sprijinirea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Au fost implicați în achiziționarea de drone pentru armata rusă.

Instanța a constatat că pe 11 mai, Vladimir Shilov, în vârstă de 43 de ani, a postat un apel public de sprijin pentru Rusia pe rețeaua de socializare VKontakte și a organizat o strângere de fonduri pentru achiziționarea de drone pentru Forțele Armate Ruse. Bărbatul are dublă cetățenie estoniană și rusă. A lucrat ca șofer pe distanțe lungi într-o companie finlandeză.

Bărbatul a fost condamnat la un an de închisoare

Instanța l-a condamnat pe Vladimir la un an de închisoare, însă trebuie să petreacă patru luni după gratii. Alte opt luni au fost înlocuite cu o pedeapsă cu suspendare cu o perioadă de probă de 4 ani.

Persoana condamnată trebuie să ramburseze și cheltuieli de procedură în valoare de 1.632,60 euro. Iar dronele cumpărate i-au fost confiscate.

În Estonia, susținerea unui act de agresiune din partea unui stat străin se pedepsește cu închisoare de până la 5 ani. Cumpărarea de echipamente pentru operațiunile de luptă ale unităților armatei ruse sau participarea la strângerea de fonduri pentru nevoile armatei ruse reprezintă, de asemenea, sprijin pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase