Europa, din nou în ALERTĂ: Statul Islamic vrea să comită atacuri în Marea Britanie

Europa, din nou în ALERTĂ: Statul Islamic vrea să comită atacuri în Marea Britanie
Publicat: 04/12/2015, 15:34

Agenții europene în domeniul securității n-au găsit nici urmă de Abdeslam de când acesta a fost adus, de către un „prieten”, în cartierul Schaerbeek din Bruxelles, pe 14 noiembrie, la o zi după atacurile din capitala franceză.

Oficialul citat a declarat joi seara că anchetatorii cred acum că lui Abdeslam i s-a făcut frică și a renunțat să se detoneze la Paris.

„A intrat în panică, s-a speriat, atunci când și-a sunat prietenii, la Bruxelles, să vină să-l ia noapttea de la Paris”, a declarat oficialul european pentru CNN.

În opinia sa, SI ar putea să nu-l primească înapoi pe Abdeslam, chiar dacă acesta poate să ajungă în Siria.

Marea Britanie, următoarea țintă a SI

Informații obținute între timp de agenții europene de securitate arată că SI vizează să atace în Marea Britanie – ca o continuare a operațiunilor de la Paris – a declarat oficialul citat.

Informații secrete sugerează că luptători britanici din cadrul SI au fost însărcinați de agenți operativi de rang înalt din cadrul grupării jihadiste, din „califat”, să se întoarcă acasă și să comită un atac.

Este neclar cât de „iminentă” este amenințarea și care este locul vizat. Însă, potrivit oficialului citat, îngrijorări cu privire la acest lucru au fost agravate de către autorizarea miercuri de către Camera Comunelor a atacurilor aeriene britanice împotriva SI pe teritoriul Siriei.

Oficialul nu a precizat dacă arestarea în Turcia, în noiembrie, a unui agent britanic din cadrul SI – care ar fi avut legături cu „John jihadistul” – a contribuit la această alertă în domeniul informațiilor.

Aine Lesley Davis, un agent britanic din cadrul SI, a fost arestat la Istanbul în ziua atacurilor de la Paris, în timp ce se pregătea să vină în Europa cu scopul de transmite ordine cu privire la atacuri planificate, declara luna trecută un oficial turc pentru CNN. Ziarul turc Hurriyet a publicat primul această informație, iar informația a fost confirmată pentru CNN de către un oficial turc.

Davis a fost arestat în urma unei colaborări între serviciile turce de informații și serviciile britanice externe de informații (MI6) în monitorizarea mișcărilor unui mesager suspectat că avea legături cu „John jihadistul” la Rakka, bastionul SI în Siria, potrivit Hurriyet.

Informații despre locul unde s-ar fi putut afla, în Siria „John jihadistul”, colegul lui Davis, au fost împărtășite, de asemenea, de către serviciul turc de informații CIA și MI6. Atacul aerian la Rakka, în urma căruia „John jihadistul”, pe numele său real Mohammed Emwazi, a fost ucis pe 12 noiembrie – potrivit unor oficiali americani, a avut loc doar câteva ore mai târziu, scria ziarul turc.

O conexiune tunisiană

Oficialul european de rang înalt a mai declarat joi seara pentru CNN că informații secrete sugerează că una dintre figurile cele mai importante din cadrul unității pentru operațiuni externe a SI este un agent tunisian din cadrul grupării jihadiste, despre care se crede că a fost unul dintre organizatorii atacurilor de la Paris și care ar continua să fie implicat în planuri ale unor atacuri în Occident.

Agenții de informații occidentale au afirmat că îi cunosc identitatea și că acest tunisian a colaborat cu o serie de luptători francezi din cadrul SI la Rakka și în regiunea orașului sirian, considerat „capitala” grupării jihadiste în Siria.

Potrivit oficialului citat, este posibil ca celula jihadistă pentru operațiuni externe să-i raporteze lui Abu Mohammed al-Adnani, comandantul SI în Siria, care a emis în mai multe rânduri fatwa (decrete islamice) prin care îndemna la atacuri împotriva unor țări din Occident implicate în atacuri aeriene contra SI.

Potrivit unor oficiali americani, al-Adnani ar fi conducătorul operațiunilor externe SI.

Abaaoud, doar un lider de rețea

Oficialul citat a mai declarat că unul dintre presupușii organizatori ai atacurilor de la Paris ar fi Fabien Clain, un jihadist francez „veteran”, care a revendicat atacurile de la Paris în numele SI într-o înregistrare audio, la o zi după atacuri.

Informații secrete sugerează că Clain și Abdelhamid Abaaoud au lucrat în echipă, anul acesta, pentru a recruta agenți în vederea comiterii unei serii de atacuri în Franța. Abaaoud nu era principalul organizator, ci mai degrabă liderul unei rețele, potrivit oficialului citat.

Chiar și așa, agențiile europene în domeniul informațiilor sunt surprinse că SI a decis să-l sacrifice în atacuri, în loc să-l păstreze pentru operațiuni viitoare. Oficialul a spus că este neclar când s-a întors Abaaoud din Siria în Europa.

El a oferit noi detalii despre informațiile care au condus poliția franceză la apartamentul de la Saint-Denis, pe 18 noiembrie, unde Abdelhamid Abaaoud și alți conspiratori se ascundeau și plănuiau un nou val de atacuri.

Informația-cheie a provenit de la o femeie care a alertat poliția franceză cu privire la faptul că Abaaoud se afla la Paris împreună cu vara sa Hasna Aït Boulahcen. Inițial francezii au respins informația, dar apoi au decis să o urmărească pe Boulahcen, care i-a condus la apartament.

De ce a fost plasat Bruxellesul în alertă

Oficialul a declarat că decizia de a ridica nivelul alertei teroriste la maximum la Bruxelles, la o săptămână de la atacurile de la Paris, nu a avut la bază informații concrete cu privire la un complot specific, ci a fost luată în baza unor îngrijorări mai largi cu privire la amenințarea reprezentată de către rețeaua belgiano-franceză din spatele atacurilor de la Paris, având în vedere că mai mulți membri se aflau în libertate.

Nivelul alertei a fost coborât ulterior.

Potrivit oficialului citat, serviciile belgiene de securitate au localizat, la Bruxelles, reședința în care au fost fabricate vestele de explozibili, pe care jihadiștii au depus semnificative să o curețe de orice urme de explozivi înainte de a lansa atacurile la Paris. El a declarat că cel care a făcut vestele se află în continuare în libertate.

Oficialul a mai declarat că Ahmet Dahmani, un cetățean belgian arestat la Antalya, în Turcia, pe 22 noiembrie, se afla în contact cu acesta și era un apropiat al lui Salah Abdeslam și că acesta este suspectat că l-ar fi ajutat în atacuri. CNN a scris anterior că Dahmani și Abdeslam au călătorit împreună din Italia în Grecia și înapoi, la bordul unui feribot, în august.

Dahmani ar fi fugt în Turcia de la Amsterdam, în ziua atacurilor. Potrivit unor oficiali turci, el s-a întâlnit într-un hotel de lux cu escorte SI care au fost însărcinate să-l treacă frontiera în Siria.

Oficialul citat a descris rețeaua jihadistă belgiano-franceză din spatele atacurilor de la Paris drept o rețea „informală”, bazată pe prieteni care au făcut parte din grupări infracționale și care au crescut împreună prin închisori.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...