Europa în mâinile lor. May și Merkel vor conduce lupta pentru Brexit

Europa în mâinile lor. May și Merkel vor conduce lupta pentru Brexit
Publicat: 13/07/2016, 18:58
Actualizat: 13/07/2016, 20:28

Mai tânără cu doi ani decât cancelarul german, May se bucură de o largă apreciere în rândul oficialilor europeni, nu puțini fiind cei care s-au arătat încântați de faptul că ea îi va succeda de azi lui Cameron.

„Foarte disciplinată”, este modul în care un oficial german, care a lucrat îndeaproape cu May a descris-o pe fiica unui vicar anglican educată la Oxford. Ea are relații „excelente” și cu ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat o sursă din Paris pentru reuters.com

Descrisă de unul dintre veteranii conservatori drept „o femeie al naibii de dificilă”, în vârstă de 59 de ani, May va trebui să încerce să adune toată bunăvoința pe care o mai poate găsi în Europa.

Sarcina ei va fi aceea de a ajunge la o înțelegere după negocieri grele cu influenta și puternica Merkel. În 10 ani de când ocupă funcția de cancelar acasta și-a câștigat reputația de reuși să reziste, mai bine decât alți lideri europeni, lungilor tratative de la Bruxelles, ce se întind târziu în noapte.

În conformitate cu Tratatul de la Lisabona, negocierile pentru ieșirea Marii Britanii din UE trebuie încheiate cu Consiliul European, care grupează liderii celor 27 de alte state membre.

Cu toate acestea roulul lui Merkel este crucial. După ce britanicii au votat pentru părăsirea UE, pe 23 iunie, cancalarul german s-a întâlnit imediat cu liderii Franței și Italiei pentru a planifica drumul de urmat. De altfel, reacția promptă arată că cele mai mari state membre ale UE, mai degrabă decât instituțiile Uniunii, doresc să tranșeze repede acest lucru.

Ambele femei, care sunt căsătorite de zeci de ani, au avut de luptat cu numeroși contracandidați bărbați în drumul lor spre vârful politicii naționale și europene. Merkel l-a învins pe explozivul său predecesor, social-democratul Gerhard Schroeder, prin vot, în 2005.

Pe de altă parte, May, care a fost ministru de Interne în ultimii șase ani, va deveni premier doar pentru că membrii conservatori ai Parlamentului au ales-o lider al partidului de guvernământ. dar femeia, care s-a caracterizat prin sintagma „nu sunt un politician specatculos”, îl va înlocui totuși în funcția de prim-ministru pe un alt politician mai puțin precaut, pro-european, al cărui joc cu referendumul a eșuat la vot, David Cameron.

Theresa May a fost și ea un susținător al rămânerii Marii Britanii în Uniune, dar unul atât de discret încât a fost de multe ori bănuită că de fapt susține din umbră Brexit-ul.

Merkel și May sunt de acord până acum asupra unui singur aspect: afirmația englezoaicei „Brexit înseamnă Brexit”. Cancelarul german a insistat de fiecare dată ca rezultatul a ceea ce a fost în mod oficial un referendum consultativ să fie respectat. De altfel, acordul acestui aspect nu avea cum să fie ocolit de cei doi lideri fără să afecteze grav bazele democratice ale UE și ale Marii Britanii.

Dincolo de aceasta, tranșeele din care se va duce bătălia au fost deja săpate. May spune că Regatul nu se va grăbi să declanșeze procedura oficială de divorț în temeiul Tratatului de la Lisabona. De cealaltă parte, Merkel vrea ca Marea Britanie să își precizeze cât mai repede și mai clar intențiile pentru ca UE să poată depăși momentul.

De altfel, ieri, Merkel a trimis mingea în terenul lui May. „Trebuie să așteptăm până când Marea Britanie va spune ce relație intenționează să aibă cu UE și apoi vom duce, în interesul nostru, cele mai bune negocieri pentru cetățenii din cele 27 de state membre”, a afirmat cancelarul german.

Șefa guvernului de la Berlin dorește să păstreze legături strânse cu Marea Britanie, al cincilea mare partener comercial al Germaniei, dar prioritatea ei va fi aceea de a ține împreună membrii care au rămas în UE.

„Foarte persistente”

Diplomații britanici care au lucrat cu May, la Bruxelles, spun că era unul dintre miniștrii cei mai bine informați și mai pregătiți pentru a negocia cu partenerii din UE. Această părere este susținută și de oficialii europeni.

„Ea cunoaște Bruxelles-ul bine, știe oamenii și modul în care funcționează lucrurile aici”, a declarat un oficial al UE, care se ocupă de justiție și afaceri interne. „Ea a fost întotdeauna bine pregătită pentru întâlnirile pe care le avea, activă în intervinții, și de fiecare dată la zi cu dosarul care se discuta”, a adugat acesta.

Un alt înalt oficial al UE familiarizat cu negocierile în care May a participat a descris-o pe acasta ca fiind „foarte profesionistă și foarte respectată”. Toate aceste indicii arată că May se va dovedi un negociator dur. „Nu va fi un partener ușor pentru UE”, a declarat un alt oficial al Uniunii, adăugând că May nu-și va schimba cu ușurință opiniile. „Este extrem de bine pregătită și foarte persistentă”.

O militantă discretă pentru rămânerea în UE, May trebuie să obțină acum cele mai bune condiții posibile pentru Brexit. Principala sa sarcină va fi păstrarea accesului britanic la piața unică a UE în timp ce restricționează imigrația din statele membre.

Momentan, liderii Uniunii afirmă că accesul la piața unică poate fi acceptat doar dacă Regatul se va angaja să respecte libera circulație a persoanelor, exact ceea ce au respins, în principal, alegătorii britanici.

Cu toate acestea, May a reușit performața de a negocia compromisuri cu UE și în alte situații aparent fără ieșire. Astfel, în calitate de ministru de Interne, a reușit să păstreze un sistem de mandat de arestare european, dar și accesul Marii Britanii la schimbul de informații transfrontaliere, în ciuda renunțării Regatului Unit la politica de justiție și afaceri interne a Uniunii, încă de când eram membru al UE.

În intermedierea acestor aspecte „a dus o mare parte din negocieri chiar ea însăși fără a se baza pe funcționari. May are abilități foarte evidente de negociere”, a spus un înalt oficial UE pentru agenția britanică.

Aceste competențe ale noului șef al guvernului de la Londra vor fi cât de curând puse la încercare de Merkel, care a declarat luni: „Vom avea negocieri dificile cu Marea Britanie, nu va fi ușor”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?