EXCLUSIV| România nu-l mai „mângâie” pe creștet pe Nehammer. Ce urmează în „ecuația” Schengen? Analist: „Să continuăm o serie de blocaje punctuale”

EXCLUSIV| România nu-l mai mângâie pe creștet pe Nehammer. Ce urmează în ecuația Schengen? Analist: Să continuăm o serie de blocaje punctuale
Publicat: 26/09/2023, 13:40
Actualizat: 26/09/2023, 13:55

Radu Magdin, analist de politică externă, a declarat pentru Gândul că decizia României de a bloca Austria la nivel NATO este una legitimă. Acesta a mai punctat și faptul că ar trebui să continuăm o serie de blocaje punctuale pe dosare importante pentru Austria, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și alte organizații internaționale.

La rândul său, europarlamentarul Alin Mituța susține că țara noastră are nevoie de decizii strategice care chiar să conteze pentru Austria, punctând că cei doi ofițeri lăsași la poarta NATO ar putea să ducă mai mult în derizoriu intențiile României privind Austria.

Reamintim că, potrivit publicației austriacă Kurier, România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO, care susține că acest lucru este „o răzbunare clară” pentru veto-ul Austriei la aderarea României la spațiul Schengen.

Mai exact, doi ofițeri austrieci așteaptă de săptămâni întregi la Bruxelles să primească acreditarea în cadrul alianței NATO, scrie sursa citată, precizând că accesul este blocat de România, care a cerut timp de gândire, mai menționează articolul din Kurier, spunând că în mod clar este vorba de represalii pentru veto-ul guvernului federal austriac la aderarea României la spațiul Schengen.

Încă trei reuniuni JAI în 2023. Ce șanse de aderare mai are România?

Consiliul JAI (Justiție și Afaceri Interne) al UE, cel în care se poate vota pentru primirea de noi membri în Spațiul Schengen, mai are programate în anul 2023 trei reuniuni, iar prima dintre ele se desfășoară la Bruxelles în ziua de 28 septembrie 2023. Rămâne de văzut dacă Schengen-ul va face face subiectul dezbaterilor în aceste trei întâlniri.

  • Consiliul Justiție și Afaceri Interne (Afaceri Interne), 28 septembrie 2023
  • Consiliul Justiție și Afaceri Interne, 19-20 octombrie 2023
  • Consiliul Justiție și Afaceri Interne, 4-5 decembrie 2023

„Pagubele produse Austriei de către decizia noastră, față de blocajul lor, sunt disproporționate”

„Totodată, nu cred că poate fi considerată ca apogeul jocului de putere a României, în compensarea jocului de putere al Austriei. Pagubele produse Austriei de către decizia noastră, precum și presiunea noastră la NATO, față de blocajul lor, sunt disproporționate. Practic, este bine că am semnalat printr-un prim mecanism, faptul că și noi am început să îi blocăm pe austrieci și să intrăm într-o logică de putere.

Acest prim proiect – dacă îi putem spune așa – la nivel NATO este mai mic decât miza aderării noastre la Schengen. Ar trebui să continuăm o serie de blocaje punctuale pe dosare importante pentru Austria, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și alte organizații internaționale.

Consider că este o măsură bună și arată consecvență pe partea românească, că într-adevăr trecem de la vorbe la fapte, și mă bucură foarte mult faptul că o parte din liderii la București înțeleg faptul că decizia Austriei este una ipocrită, geopolitică, fără fundament juridic, noi având legitimitate în dosarul Schengen, pe care trebuie să o apărăm sub multiplele forme”, susține Radu Magdin.

„Trebuie să răspundem în consecință și să arătăm că suntem, totuși, o forță în Europa Centrală și de Est”

Analistul de politică externă mărturisește că țara noastră trebuie să răspundă în consecință și să arăte că este o forță în Europa Centrală și de Est, în ciuda vieții noastre politice vibrante, de acasă.

„Nu are rost să ne amăgim de pe urma unor declarații, cum am văzut recent în media, ale unor analiști austrieci cum că «după alegerile parlamentare din 2024, Austria va ridica blocajul», pentru că așa putem face o analogie, oricând, și cu alegerile din Olanda și nu numai.

Adevărul este că, așa cum și Olanda a blocat geopolitic România și Bulgaria, și Austria o face în momentul de față, în cazul României. Trebuie să răspundem în consecință și să arătăm că suntem, totuși, o forță în Europa Centrală și de Est, în ciuda vieții noastre politice vibrante, de acasă.

Apropo de politică și geopolitică, ar mai fi de făcut o mențiune, aceea că spre diferență de România – care și-a făcut temele în materie de Schengen – Austria trebuie să își mai facă temele în materie de securitate, existând dubii legitime în ceea ce privește colaborarea cu Rusia. La NATO asta e important, dar și în creștere în UE”, a conchis analistul.

„Doi ofițeri lăsați la poarta NATO nu au cum să schimbe vreodată decizia Austriei”

Europarlamentarul Alin Mituța susține că, deși blocarea de către România a unor decizii favorabile Austriei este un lucru legitim și un instrument de presiune, autoritățile române trebuie să-și construiască mult mai țintit strategia, astfel încât să obțină efectele dorite cu privire la aderarea în spațiul Schengen.

„Trebuie folosit punctual și strategic, încât chiar să ducă la schimbarea de atitudine a Austriei. Or, blocarea acreditării la NATO a doi ofițeri austrieci e puțin hilară și nu face decât să ducă în derizoriu intențiile României.

Doi ofițeri lăsați la poarta NATO nu au cum să schimbe vreodată decizia Austriei, mai ales că acei ofițeri sunt doar niste observatori, Austria nefiind membră NATO. În locul autorităților române, m-aș concentra pe a găsi niște elemente strategice care chiar să conteze pentru Austria”, punctează europarlamentarul.

„Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat”

România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Spațiul Schengen, a spus luni seara premierul Marcel Ciolacu. Acesta avertizează Austria și pe cancelarul Karl Nehammer că dacă va fi folosit dreptul de veto nejustificat în decembrie România va da în judecată Austria la CJUE.

„Ceea ce face cancelarul Nehammer este de neacceptat. Și eu, și domnia sa suntem trecători. Ai drept de veto. Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European au făcut o recomandare: că România merită acest lucru de 10 ani. Am îndeplinit absolut toate cerințele tehnice, ai drept de veto dar trebuie să îl justifici. Eu cât timp sunt prim-ministru nu o să accept ca domnul cancelar să fie ipocrit și să umilească în continuare România”, a precizat Marcel Ciolacu, la Antena 3 CNN.

Premierul român acuză Austria că, de când a pornit războiul, a cumpărat gaz rusesc de 7 miliarde de euro

„(Austria – n.r.) în continuare cumpără gaze și petrol din Rusia de când a pornit războiul de aproape 7 miliarde de euro. Din punctul meu de vedere, bani pe care Putin îi folosește în economia rusească. Mai departe, în susținerea războiului din Ucraina. Bani murdari, pătați. Dar tu vii, cu toate că toată lumea demonstrează că nu e nicio migrație… 2 -3 % trece prin România. Tu vii și spui: Eu mă opun.

Eu voi ataca ca și Guvern dacă în decembrie Austria își va folosi din nou veto-ul. Voi ataca la Curtea de Justiție a UE. Mai mult, voi cere Consiliului European, Comisiei Europene, Parlamentului European să fie parte împreună cu România în acest proces. România pierde minim 2% din PIB prin neaderarea la Spațiul Schengen”, a mai spus premierul.

Austria a spus „NEIN” la aderarea României la Schengen

Reamintim că, după 11 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul anului trecut, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.

Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației. Mai mult, Austria s-a opus aderării României la Schengen, fără a lăsa vreo posibilitate de a discuta și fără a accepta vreo formulă de compromis, o situație fără precedent în Uniunea Europeană.

Președinta CE, pledoarie pentru România și Bulgaria

Ursula von der Leyen a subliniat că România şi Bulgaria au devenit deja „un model, arătând cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările de migranţi”.

„Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim, în sfârşit, fără nicio întârziere!”, a declarat Ursula von der Leyen.

„Nu are niciun sens să vorbim despre o extindere”

După ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și alți lideri europeni au pledat pentru primirea de urgență a României și Bulgariei în spațiul liber comunitar, Vienei nu i-a luat mult timp să formuleze un răspuns.

Prin vocea ministrului de Interne, Austria transmite că acum nu este momentul pentru o extindere a spațiului Schengen. Astfel, Viena alege să respingă ferm solicitarea liderilor europeni.

„În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa. În multe ţări se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia.

La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a precizat Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei.

Oficial, Austria susține că se opune aderării României și Bulgariei la Schengen temându-se de un aflux de migranţi ilegali. Potrivit autorităților de la Viena, România şi Bulgaria nu îşi pot controla eficient frontierele, care ar deveni frontiere externe ale Uniunii Europene după aderare.

CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni