Exit poll: Andrzej Duda, favorit la președinția Poloniei după alegerile de duminică. Rezultatul va fi, însă, unul strâns

Redactor:
Andrei Vacaru
Exit poll: Andrzej Duda, favorit la președinția Poloniei după alegerile de duminică. Rezultatul va fi, însă, unul strâns
Exit poll: Andrzej Duda, favorit la președinția Poloniei după alegerile de duminică. Rezultatul va fi, însă, unul strâns. Sursa foto: Shutterstock

Actualul președinte al Poloniei, Andrzej Duda, are un avantaj sensibil în exit poll-uri în fața contracandidatului său, Rafal Trzaskowski, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din această țară, ce a avut loc duminică.

Cu toate acestea, rezultatul ar urma să fie unul foarte strâns, notează site-ul agenției de presă Reuters, care adaugă că alegerile de duminică vor avea un rol extrem de important în ceea ce privește relațiile Varșoviei cu Uniunea Europeană.

Astfel, potrivit unui exit poll, Duda ar fi obținut 51% din voturile exprimate duminică, în timp ce Trzaskowski ar fi obținut 49%. Cu toate acestea, rezultatele se pot schimba, întrucât marja de eroare a analizei este de 1%.

Realegerea lui Duda, un aliat al partidului naționalist aflat la putere, Lege și Justiție (PiS), este esențială pentru ca actualul Guvern să își implementeze agenda conservatoare, inclusiv reformele sistemului judiciar pe care Uniunea Europeană le-a criticat puternic.

Contracandidatul lui Duda, primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a promis în campania electorală să îmbunătățească relațiile dintre Polonia și Uniunea Europeană și să folosească dreptul de veto de care dispune președintele pentru a bloca orice legislație care ar afecta statul de drept.

„Tot ce trebuie să facem este să numărăm voturile. Vai fi o noapte tensionată, dar sunt sigur că, atunci când numărătoarea voturilor se va încheia, vom câștiga”, le-a spus duminică seara Trzaskowski susținătorilor.

Sondajele de opinie realizate înaintea scrutinului îi arătau pe ambii candidați la egalitate, cu toate că, anterior, Duda părea favoritul clar al alegătorilor.

Religia și tradițiile, un element-cheie al campaniei lui Duda

Sprijinit de Guvern, Duda a dus o campanie intensă, marcată de atacuri la adresa presei, declarații homofobe și acuzații la adresa lui Trzaskowski, despre care a declarat că reprezintă interese străine, nu pe cele ale Poloniei.

Duda, un catolic practicant, s-a prezentat ca fiind un apărător al valorilor tradiționale catolice și un susținător al programelor sociale generoase ale Guvernului.

Duminică, însă, el a părut mai temperat.

„Dacă cineva a fost jignit de orice am făcut sau am spus în ultimii cinci ani, nu doar în timpul campaniei, îl rog să îmi accepte scuzele”, a declarat Duda în fața susținătorilor.

Numărătoarea voturilor a continuat pe timpul nopții. Comisia Electorală a anunțat că nu va comunica rezultatele parțiale, așa cum a făcut în trecut, ci doar rezultatul final, care va fi prezentat cel mai probabil luni.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
UIMITOR! Aceste fetițe s-au născut din aceeași mamă și în aceeași zi, dar NU SUNT...
Acest bărbat pretinde că este Iisus. Cum spune el că VA SALVA LUMEA… L-au arestat!
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
Bani mai mulți pentru români. Poți lua 1.200 de lei fără să faci nimic
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Țara în care firma plătește angajaților care lucrează remote toate costurile generate de telemuncă
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
O femeie a luat decizia să-și schimbe RELIGIA. Nu bănuia nicio clipă că va ajunge...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide