Exit poll: Andrzej Duda, favorit la președinția Poloniei după alegerile de duminică. Rezultatul va fi, însă, unul strâns

Exit poll: Andrzej Duda, favorit la președinția Poloniei după alegerile de duminică. Rezultatul va fi, însă, unul strâns
Exit poll: Andrzej Duda, favorit la președinția Poloniei după alegerile de duminică. Rezultatul va fi, însă, unul strâns. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/07/2020, 09:15

Actualul președinte al Poloniei, Andrzej Duda, are un avantaj sensibil în exit poll-uri în fața contracandidatului său, Rafal Trzaskowski, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din această țară, ce a avut loc duminică.

Cu toate acestea, rezultatul ar urma să fie unul foarte strâns, notează site-ul agenției de presă Reuters, care adaugă că alegerile de duminică vor avea un rol extrem de important în ceea ce privește relațiile Varșoviei cu Uniunea Europeană.

Astfel, potrivit unui exit poll, Duda ar fi obținut 51% din voturile exprimate duminică, în timp ce Trzaskowski ar fi obținut 49%. Cu toate acestea, rezultatele se pot schimba, întrucât marja de eroare a analizei este de 1%.

Realegerea lui Duda, un aliat al partidului naționalist aflat la putere, Lege și Justiție (PiS), este esențială pentru ca actualul Guvern să își implementeze agenda conservatoare, inclusiv reformele sistemului judiciar pe care Uniunea Europeană le-a criticat puternic.

Contracandidatul lui Duda, primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, a promis în campania electorală să îmbunătățească relațiile dintre Polonia și Uniunea Europeană și să folosească dreptul de veto de care dispune președintele pentru a bloca orice legislație care ar afecta statul de drept.

„Tot ce trebuie să facem este să numărăm voturile. Vai fi o noapte tensionată, dar sunt sigur că, atunci când numărătoarea voturilor se va încheia, vom câștiga”, le-a spus duminică seara Trzaskowski susținătorilor.

Sondajele de opinie realizate înaintea scrutinului îi arătau pe ambii candidați la egalitate, cu toate că, anterior, Duda părea favoritul clar al alegătorilor.

Religia și tradițiile, un element-cheie al campaniei lui Duda

Sprijinit de Guvern, Duda a dus o campanie intensă, marcată de atacuri la adresa presei, declarații homofobe și acuzații la adresa lui Trzaskowski, despre care a declarat că reprezintă interese străine, nu pe cele ale Poloniei.

Duda, un catolic practicant, s-a prezentat ca fiind un apărător al valorilor tradiționale catolice și un susținător al programelor sociale generoase ale Guvernului.

Duminică, însă, el a părut mai temperat.

„Dacă cineva a fost jignit de orice am făcut sau am spus în ultimii cinci ani, nu doar în timpul campaniei, îl rog să îmi accepte scuzele”, a declarat Duda în fața susținătorilor.

Numărătoarea voturilor a continuat pe timpul nopții. Comisia Electorală a anunțat că nu va comunica rezultatele parțiale, așa cum a făcut în trecut, ci doar rezultatul final, care va fi prezentat cel mai probabil luni.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York