Experți: Iranul are în prezent suficient uraniu pentru a produce cinci bombe atomice

Experți: Iranul are în prezent suficient uraniu pentru a produce cinci bombe atomice
Publicat: 27/05/2012, 21:40
Actualizat: 27/05/2012, 21:40

Cantitatea de uraniu îmbogățit produsă de Iran în ultimii cinci ani ar fi suficientă pentru construirea a cinci arme nucleare dacă statul și-ar continua procesul de purificare, susțin analiștii unui institut american de securitate, citați de Reuters

Insitutul pentru Știință și Securitate Internațională (ISSI), un think-tank american care urmărește evoluția programului nuclear iranian, a ajuns la această concluzie pe baza datelor din raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), făcut public la sfârșitul săptămânii.

Progresul activităților nucleare ale Iranului este urmărit îndeaproape de Statele Unite și de Israel, în încercarea de a estima în cât timp ar putea construi Teheranul o bombă atomică, în cazul în care și-ar propune acest lucru.

Iranul a negat că ar avea o intenției în acest sens și a susținut de fiecare dată că programul său nuclear servește unor scopuri pașnice.

Raportul ISSI arăta că Iranul își continuă ambițiile nucleare, în ciuda interdicțiilor și apelurilor făcute de reprezentanții Națiunile Unite.

Iranul a produs până în prezent 6,2 tone de uraniu îmbogățit la un nivel de 3,5%. Îngrijorător însă a fost faptul că, de la precedentul raport din februarie și până în prezent, Iranul a produs o cantitate de aproape 750 de kilograme.

„Dacă această cantitate totală de hexafluorură de uraniu îmbogățit la 3,5% ar fi procesată în continuare pentru a ajunge la un nivel fezabil pentru armament, ar fi suficientă pentru a produce cinci arme nucleare”, se arată în raportul ISSI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase