Explozia din mina de cărbune din Turcia. Bilanțul preliminar a ajuns la 245 de morți. 120 de mineri sunt blocați în subteran

Publicat: 14/05/2014, 22:29
Actualizat: 27/09/2018, 19:07

UPDATE 22:27 Poliția turcă a utilizat gaze lacrimogene la Ankara și Istanbul împotriva a mii de manifestanți care protestează după moartea a cel puțin 250 de mineri în accidentul produs în vestul Turciei.Aproximativ 4.000 de manifestanți s-au adunat la Ankara, iar forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. Confruntări între mii de manifestanți și forțele de ordine au avut loc și la Istanbul. Protestatarii, majoritatea membri ai sindicatelor de stânga, au scandat sloganuri antiguvernamentale.

UPDATE 20:02 Casa Albă a exprimat disponibilitatea de a ajuta Guvernul de la Ankara după accidentul minier din Turcia, soldat, potrivit unui bilanț preliminar, cu cel puțin 245 de morți, informează AFP.
„Suntem pregătiți să ajutăm Guvernul turc dacă va fi necesar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției Statelor Unite, Jay Carney.

„Suntem alături de poporul turc și ne rugăm” după acest accident, a adăugat Carney, transmițând „sincere condoleanțe” Turciei.

UPDATE 19:32 Bilanțul provizoriu al accidentului minier produs în vestul Turciei a ajuns la 245 de morți, anunță ministrul turc al Energiei,

Alți 120 de mineri sunt blocați în subteran, iar echipele de intervenție încearcă să ajungă la ei.

Bilanțul anterior, comunicat de premierul Recep Tayyip Erdogan la locul accidentului, era de 232 de morți.

UPDATE 15:23. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că bilanțul victimelor în urma accidentului minier produs marți în vestul Turciei a crescut la 232 de morți, potrivit posturilor de televiziune locale, ralatează AFP.

Premierul Erdogan a făcut anunțul în prezența jurnaliștilor, la Soma, oraș în care s-a produs catastrofa, unde s-a deplasat împreună cu membri ai Guernului islamo-conservator, potrivit postului de televiziune CNN-Türk.

Precedentul bilanț anunțat de ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, anunța 205 morți.

UPDATE 14:46. Poliția turcă a folosit gaze lacrimogene, miercuri, la Ankara, împotriva a sute de studenți care manifestau împotriva regimului islamo-conservator, pe care-l consideră vinovat de accidentul în care au murit 205 mineri în vestul țării, a constatat un fotograf AFP.

Grupul de 700-800 de manifestanți voia să mărșăluiască de la un campus universitar de la Ankara la sediul Ministerului Energiei, situat în același cartier, pentru a-și exprima protestul față de premierul Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 14:15. Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta au trimis scrisori de condoleanțe președintelui și premierului turc.

UPDATE 10:53. Turcia a decretat trei zile de doliu național în urma accidentului minier din vestul țării, soldat cu moartea a 201 persoane, potrivit unui bilanț provizoriu, a anunțat miercuri biroul de presă al premierului Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP. „Din cauza catastrofei produse în mina din Soma, au fost decretate trei zile de doliu începând de (marți) 13 mai”, potrivit unui comunicat.

UPDATE 10:14. Speranțele sunt reduse pentru găsirea unor noi supraviețuitori în urma accidentului minier produs marți în vestul Turciei, a anunțat miercuri dimineață ministrul Energiei și Resurselor naturale, Taner Yildiz, relatează AFP.

UPDATE 08:31. În cursul nopții, echipele de salvare au extras încet răniții, majoritatea suferind de dificultăți respiratorii grave, în fața sutelor de colegi și a membrilor familiilor lor.

Numeroși jandarmi și polițiști înarmați erau mobilizați în jurul zonei pentru a facilita sosirea și plecarea a zeci de ambulanțe de la locul catastrofei către spitalul din Soma, orașul în care se află mina.

UPDATE 08:06. Majoritatea deceselor au fost provocate de otrăvirea cu monoxid de carbon. Cei care participă la operațiunea de salvare au reușit să pompeze oxigen în galerii. Minerii sunt blocați la o adâncime de circa 2 km în mină.

UPDATE. Numărul morților a ajuns la 201, iar sute de mineri sunt în continuare blocați în subteran. În total, în mina din provincia Manisa (vest) se aflau 787 angajați în momentul exploziei, produse marți seara, iar câteva sute dintre ei sunt în continuare blocați în subteran, a anunțat ministrul Taner Yildiz, precizând că 80 de mineri sunt răniți, dintre care patru grav.

Foto: EPA/Mediafax Foto

Foto: AFP/Mediafax Foto

Foto: EPA/Mediafax Foto

Știrea inițială:

„Potrivit cifrelor oficiale, bilanțul morților se ridică la 157 și cel al răniților la 75”, a spus primarul orașului Manisa, Cengiz Ergun, pentru postul de televiziune CNN Turk.

Foto: AFP/Mediafax Foto

Foto: EPA/Mediafax Foto

Direcția pentru Situații de Urgență (AFAD) a anunțat în cursul serii de marți un bilanț provizoriu de 17 morți, 11 răniți și peste 200 de mineri blocați în mina Soma, la aproximativ 500 de kilometri de Istanbul, în provincia Manisa.

Sute de angajați ai companiei miniere și rude ale minerilor s-au adunat la fața locului, iar circulația ambulanțelor este supravegheată de un impozant serviciu de securitate.

„Îl aștept pe fiul meu încă din cursul după-amiezii. Nu am nicio veste. Nu a ieșit încă”, a spus pentru AFP Sena Isbiler.

Un responsabil al serviciului de securitate, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a anunțat pentru AFP că aproximativ 50 de mineri au fost evacuați.

Deflagrația a avut loc marți, în jurul orei 12.30 GMT (15.30, ora României). Lipsa oxigenului constituie cea mai mare problemă pentru minerii care se află în continuare blocați la doi kilometri în subteran. Minerii sunt echipați cu măști de gaz, dar nu se știe cât timp vor rezista.

Foto: AFP/Mediafax Foto

Potrivit presei locale, 580 de persoane se aflau în mină în momentul producerii exploziei.

„Prioritatea noastră este să ne aducem angajații la suprafață”, a spus pentru presă ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, care s-a deplasat la fața locului.

„Patru echipe de intervenție lucrează în mină. Focul creează probleme, dar injectăm oxigen în puțurile care nu au fost afectate”, a adăugat el.

Într-un comunicat, compania minieră Soma Komur a apreciat că deflagrația este „un accident tragic”. „Din păcate, unii dintre angajații noștri și-au pierdut viața în acest accident”, se arată în comunicatul companiei. „Accidentul a avut loc, în pofida luării tuturor măsurilor de securitate și efectuării inspecțiilor. Am reușit să intervenim rapid”, a dat asigurări compania.

Ministerul Muncii și Siguranței Sociale a anunțat că mina a fost inspectată ultima dată la 17 martie și că aplica normele aflate în vigoare.

„Nu există nicio securitate în această mină. Sindicatele sunt marionete și se gândesc doar la bani”, a afirmat, în schimb, minerul Oktay Berrin.

Serviciile premierului Recep Tayyip Erdogan au anunțat că „urmăresc cu atenție evoluțiile”.

Exploziile în mine sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat. Accidentul cel mai grav a avut loc în 1992, când 263 de mineri au fost uciși în urma unei explozii de gaze într-o mină din Zonguldak.

Districtul Soma este unul dintre principalele centre de extragere a lignitului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?