Financial Times: Din Statele Unite până în Ucraina, războiul din Fâșia Gaza va schimba lumea

Financial Times: Din Statele Unite până în Ucraina, războiul din Fâșia Gaza va schimba lumea
Publicat: 07/11/2023, 07:30

Războiul din Fâșia Gaza va reconfigura lumea, avantajându-l pe fostul președinte Donald Trump în cursa electorală din SUA, plasând Rusia pe o poziție favorabilă în Ucraina și amplificând riscurile unui conflict militar de amploare în Orientul Mijlociu, comentează cotidianul Financial Times, notând că noua situație este o veste proastă pentru politicienii liberali.

Editorialistul Gideon Rachman constată că, spre deosebire de anii 1990, când erau favorizați politicienii care pledau pentru pace, democrații și internaționalismul, în prezent, sunt în prim-plan liderii naționaliști, cei care instigă la războaie și adepții teoriilor conspirației.

”Există pericolul din ce în ce mai mare ca Rusia să câștige inițiativa în războiul cu Ucraina, în următorul an. În Orientul Mijlociu, optimismul tentant asociat Acordurilor de pace Abraham, între Israel și anumite state arabe, a fost afectat puternic de atacurile Hamas și de invazia israeliană în Fâșia Gaza. Un război extins în Orientul Mijlociu pare acum mai plauzibil decât relansarea procesului de pace”, constată editorialistul Gideon Rachman, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Din Statele Unite până în Ucraina, războiul din Fâșia Gaza va schimba lumea”.

În Statele Unite, președintele Joseph Biden ”se confruntă cu probleme majore”. Donald Trump este favorit pe piața pariurilor pentru a obține un nou mandat de președinte în 2024, fiind preferat de cei mai mulți alegători și în majoritatea statelor decisive pentru rezultatul scrutinului. Biden are nevoie de voturile tinerilor, ale alegătorilor cu vederi progresiste și ale persoanelor de etnie arabă, dar mulți sunt nemulțumiți de sprijinul acordat de Washington Israelului.

Crizele se alimentează reciproc, generând presiuni asupra resurselor SUA / China ar putea profita de situație

”Toate aceste evoluții contribuie la înrăutățirea perspectivelor politice pe plan mondial, iar crizele se alimentează reciproc. Războiul din Fâșia Gaza a forțat Statele Unite să redirecționeze timp și resurse care erau destinate inițial Ucrainei. În anumite cazuri, există competiție directă pentru muniție. Ucraina are nevoie cu disperare de obuze și concurează cu Israelul pentru echipamente militare. Sistemele antiaeriene sunt solicitate atât de Ucraina, cât și de Israel. Abilitatea deja fragilă a Occidentului de a mobiliza susținere pentru Ucraina este afectată în plus de furia Sudului Global față de sprijinul acordat de SUA Israelului. Eforturile de avansare a argumentației că Rusia comite crime de război în Ucraina se vor lovi acum de noi acuzații privind standarde duble”, subliniază editorialistul, notând că noile evoluții internaționale intervin în contextul în care contraofensiva ucraineană era deja, în mare parte, un eșec.

Concentrarea atenției pe Israel și pe Fâșia Gaza ar putea conduce la ignorarea încălcărilor drepturilor omului în alte zone ale lumii, spre exemplu în Pakistan, Sudan și Nagorno-Karabah, unde au fost raportate deportări forțate ale unor grupuri mari de oameni. Sunt neglijate și alte probleme majore, precum schimbările climatice. În plus, în pofida semnalelor de îmbunătățire a relațiilor între SUA și China, problema centrală este că, în contextul în care Washingtonul trebuie să aloce resurse excesive în străinătate și se confruntă cu probleme interne, Administrația de la Beijing ar putea profita de ocazie, având ”intenția de a depăși Statele Unite în calitatea de putere dominantă în zona Pacificului și, posibil, chiar în lume”, avertizează editorialistul.

Președintele Xi Jinping are ambiția aducerii Taiwanului sub controlul Chinei, iar, în contextul problemelor Statelor Unite, ar putea intensifica presiunile asupra insulei în următorul an, ceea ce ar genera o nouă criză, după cele din Europa și din Orientul Mijlociu.

”Ar fi prea mult fatalism să spunem că suntem într-o perioadă în care lucrurile nu pot decât să se înrăutățească. Dar este un realism simplu să înțelegem că cele mai puternice tendințe în afacerile mondiale sunt negative și par să capete amploare”, concluzionează editorialistul Gideon Rachman.

Foto: Profimedia

Citește și:

Raport BCE: Companiile din Uniunea Europeană își transferă operațiunile, în contextul riscurilor geopolitice

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii