Financial Times: Economia mondială riscă să ajungă într-o nouă eră a volatilității

Financial Times: Economia mondială riscă să ajungă într-o nouă eră a volatilității
Publicat: 16/10/2023, 22:58
Actualizat: 17/10/2023, 01:26

Economia mondială riscă să se confrunte cu o nouă perioadă de volatilitate, în contextul diverselor conflicte militare, al prețurilor mari la energie, al accentuării datoriilor suverane și încetinirii globalizării, pe măsură ce se accentuează tendințele naționalismului economic, comentează cotidianul Financial Times.

”«Probabil este cea mai periculoasă perioadă cu care s-a confruntat lumea în ultimele decenii». Indiferent dacă suntem sau nu de acord cu directorul grupului JP Morgan, Jamie Dimon, temerile privind izbucnirea unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu s-au adăugat preocupărilor referitoare la o economie mondială afectată deja de războiul din Europa și de consecințele pandemiei”, notează cotidianul Financial Times, într-un editorial intitulat ”Economia globală riscă să intre într-o nouă eră a volatilității”.

Săptămâna trecută, unii miniștri de Finanțe și alți oficiali guvernamentali au atras atenția, cu ocazia reuniunilor din Maroc ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Băncii Mondiale (BM), asupra noilor riscuri economice, inclusiv asupra temerilor că prețurile mai mari la energie ar intensifica din nou inflația. Energia importată la tarife mai mari și costurile mari de creditare ar putea produce noi probleme în zona euro. Conform FMI, creșterea cu 10% a prețurilor la petrol ar genera majorarea inflației mondiale cu 0,4%.

”Datoriile suverane au atins niveluri-record și, în același timp, ne aflăm într-un mediu al dobânzilor de referință mai mari, pe termen mai lung. Sunt mulți factori care pot genera înrăutățirea situației”, afirmă Gita Gopinath, director adjunct al Fondului Monetar Internațional.

”Globalizarea a încetinit, pe măsură ce naționalismul economic s-a accentuat, manifestându-se în principal prin dispute între SUA și China, în timp ce criza imobiliară chineză s-ar putea înrăutăți. Ca să nu mai menționăm cea mai mare amenințare: potențialul impact catastrofal al modificărilor climatice, mai ales asupra națiunilor în dezvoltare, care se confruntă deja cu datorii suverane scumpe”, subliniază Financial Times.

În contextul diverselor crize, ritmul creșterii economice s-a redus semnificativ la nivel mondial, iar experții cotidianului Financial Times cred că economia globală nu s-a mai confruntat cu turbulențe la asemenea niveluri din anii 1970, avertizând că reizbucnirea conflictelor militare în Orientul Mijlociu evidențiază tendințele de amplificare a riscurilor geopolitice.

Volatilitatea a revenit și pe piețele financiare. Tranzacțiile obligațiunilor erau deja în criză înainte de evenimentele produse în Israel, iar analiștii cred că, în cazul în care prețurile la petrol vor continua să crească, acțiunile decidenților politici ar putea genera probleme suplimentare.

O nouă sursă de riscuri o reprezintă inteligența artificială, afirmă Gary Gensler, președintele Comisiei pentru Garanții și Schimburi din Statele Unite, avertizând că, în lipsa reglementărilor autorităților de profil, va fi ”inevitabilă” o criză financiară cauzată de sistemele tehnologice de acest fel în următoarele decenii.

”Acest mediu de incertitudine generează presiuni asupra decidenților politici. Intervențiile băncilor centrale se bazează pe date istorice, dar, dat fiind că intervin mulți factori noi, riscul erorilor crește și apar dubii privind eficiența politicilor monetare (…)”, subliniază Financial Times.

Specialiștii atrag atenția că evenimentele geopolitice introduc noi erori pe piețele financiare. Strategiile active, orizonturile de timp mai scurte, concentrarea mai redusă pe modele și erorile de tip politic riscă să creeze un ciclu vicios de instabilitate. Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a admis, cu ocazia reuniunilor din Maroc, că nu există soluții clare pentru actuala criză politică și economică.

Foto: Profimedia

Citește și:

Washingtonul vrea ca statele UE să furnizeze asistență de 50 de miliarde de euro Ucrainei / Comisia Europeană așteaptă clarificări din partea SUA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple