Washingtonul vrea ca statele UE să furnizeze asistență de 50 de miliarde de euro Ucrainei / Comisia Europeană așteaptă clarificări din partea SUA

Washingtonul vrea ca statele UE să furnizeze asistență de 50 de miliarde de euro Ucrainei / Comisia Europeană așteaptă clarificări din partea SUA
Publicat: 16/10/2023, 16:54

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, îndeamnă guvernele Uniunii Europene să avanseze planurile de a furniza Ucrainei 50 de miliarde de euro (52,4 miliarde de dolari), cu angajamentul că Administrația președintelui Joseph Biden va continua eforturile de a obține aprobarea Congresului pentru finanțare suplimentară destinată Kievului.

Janet Yellen îi îndeamnă pe miniștrii de Finanțe din Eurogrup, înaintea unei reuniuni programate luni, să furnizeze Ucrainei asistență financiară suplimentară în valoare de 50 de miliarde de euro, conform grupului media Bloomberg.

Secretarul american al Trezoreriei oferă asigurări că și Administrația Biden va continua eforturile în Congresul SUA pentru a obține fonduri suplimentare destinate Ucrainei, în contextul acțiunilor de respingere a invaziei militare ruse.

”Președintele Biden și cu mine, împreună cu o majoritate bipartizană din Congres și cu poporul american vom continua eforturile pentru a ne asigura că asistența noastră nu se va întrerupe și că sunt suficiente fonduri” pentru Ucraina, a subliniat Janet Yellen.

Congresul de la Washington nu a reușit să adopte bugetul general al Statelor Unite pentru următorul an fiscal, din cauza opoziției exercitate de politicieni republicani considerați radicali, care contestă programele sociale și de infrastructură ale Administrației Biden și asistența pentru Ucraina.

Președintele Biden intenționează să solicite formal Congresului, peste câteva zile, asistență financiară suplimentară pentru Ucraina, dar este neclar dacă procedurile din Camera Reprezentanților se pot derula în lipsa unui președinte al instituției cu mandat permanent. Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a fost demis recent, în contextul crizei generate de congresmenii republicani radicali.

Liderul Eurogrupului insistă pentru menținerea asistenței transatlantice

În Uniunea Europeană, Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului, a pledat pentru intensificarea cooperării transatlantice, în contextul conflictelor din Ucraina și din Orientul Mijlociu.

”Am fost uniți în acțiunile de a trage la răspundere Rusia pentru războiul de agresiune nejustificat și neprovocat împotriva Ucrainei, iar în ultimele zile suntem uniți din cauza groazei și durerii provocate de atacurile odioase împotriva Israelului”, a declarat Paschal Donohoe.

”Ne confruntăm cu provocări de o magnitudine atât de amplă încât nicio țară sau regiune nu le poate face față singure. Europa și Statele Unite sunt pilonii economiei mondiale, ceea ce ne face foarte importanți împreună”, a insistat Paschal Donohoe.

Uniunea Europeană cere claritate din partea Washingtonului privind asistența destinată Ucrainei

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, a afirmat luni că este important ca Statele Unite să furnizeze ”cât se poate de rapid” claritate privind finanțarea destinată Ucrainei.

Consiliul Uniunii Europene va analiza peste câteva săptămâni o propunere de a furniza asistență suplimentară de 50 de miliarde de euro Ucrainei, dar anumite state, precum Ungaria și Slovacia, ar putea bloca o decizie.

”Nu putem permite Ucrainei să piardă războiul din rațiuni economice, întrucât a demonstrat abilitatea de a reuși pe câmpul de luptă. Asistența noastră este crucială pentru interesele noastre de securitate colectivă și pentru obiectivul comun al unei Europe libere și al unei lumi libere”, a insistat Janet Yellen.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania avertizează Iranul să nu profite de confruntările militare dintre grupurile islamiste palestiniene și Israel

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...