FINANCIAL TIMES: „În loc să se amestece în instituțiile României, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei. Băsescu să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular”

FINANCIAL TIMES: În loc să se amestece în instituțiile României, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei. Băsescu să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular
Publicat: 31/07/2012, 11:52
Actualizat: 31/07/2012, 11:58

Traian Băsescu, vizat de un referendum privind demiterea sa, ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români, iar în loc să se amestece în instituții, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei, îndeamnă FT într-un editorial publicat în ediția online de luni.

Lupta pentru putere de la vârful scenei politice românești a atins punctul culminant la sfârșitul săptămânii, scrie Financial Times (FT) în acest editorial intitulat „Votul de la București”. Românii s-au prezentat la urne pentru a decide dacă să îl demită sau nu pe președinte „pe o căldură feroce”, iar rezultatul a fost o „victorie în stilul lui Pirus” (cu un cost uriaș pentru învingător – n.red.).

„În timp ce se așteaptă ca președintele să își păstreze postul, poziția sa a fost slăbită de cele șapte milioane de voturi – (reprezentând) 87 de procente din total – împotriva sa”, explică FT, precizând că prezența de aproximativ 46% se află sub pragul de 50% stabilit de Curtea Constituțională pentru validarea referendumului.

„Cele două părți ar trebui să arate că și-au învățat lecția după vot”, îndeamnă prestiogioasa publicație, precizând că referendumul a fost perceput ca o „încercare îngrijorătoare a premierului Victor Ponta de a înlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil”. Această percepție și decizia de a înlocui Avocatul Poporului cu o figură mai prietenoasă „sună a practici antidemocratice, pe care Guvernul ar trebui să le evite”, subliniază FT.

„În loc să se amestece în instituțiile României, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei”, îndeamnă publicația.

„În ceea ce îl privește pe Băsescu, el ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular în rândul concetățenilor săi”, continuă FT, adăugând că „deși acuzațiile lui Ponta au fost în mare măsură exagerate, președintele nu a acționat întotdeauna în mod neutru, așa cum cere Constituția”. Băsescu „a căutat să se amestece în afacerile economice, care sunt dincolo de mandatul său”, subliniază FT, adăugând că „stilul său de viață extravagant le provoacă resentimente alegătorilor care luptă cu austeritatea”.

„Este încurajator că reacția ambelor tabere a fost prudentă până acum”, comentează publicația, adăugând că „UE trebuie să monitorizeze situația”, fiind necesar ca România să respecte statul de drept și drepturile opoziției și apreciind că Bruxelles-ul „trebuie să folosească toate instrumentele pentru a se asigura că se întâmplă așa”, „inclusiv, dacă va fi necesar, să amâne în continuare obiectivul mai vechi al Bucureștiului de a adera la Spațiul Schengen”. Astfel Bruxelles-ul le va transmite aspiranților la UE că principiile democratice nu sunt negociabile, conchide Financial Times.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii au anunțat când începe vara în toată regula