Financial Times: Netanyahu, supus presiunilor politice intense în privința strategiei de obținere a eliberării ostaticilor

Financial Times: Netanyahu, supus presiunilor politice intense în privința strategiei de obținere a eliberării ostaticilor
Publicat: 17/01/2024, 07:30

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, este supus presiunilor tot mai intense pentru a trata cu prioritate obținerea eliberării ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza, multiplicându-se apelurile unor membri ai Guvernului, ale liderilor opoziției și cetățenilor pentru a opri operațiunile militare.

Premierul Israelului a fost vizat de săptămâni de proteste ale familiilor celor peste 130 de ostatici aflați în Fâșia Gaza, dar, în ultimele zile, s-au intensificat semnificativ pe scena politică apelurile în sensul opririi ofensivei împotriva grupului Hamas, pentru a facilita negocierile, notează cotidianul Financial Times.

Sondajele de opinie arătau din decembrie că peste 57% dintre cetățenii israelieni consideră eliberarea ostaticilor mai importantă decât înlăturarea de la putere a mișcării Hamas în Fâșia Gaza, iar, în ultimele zile, premierul Netanyahu s-a confruntat, conform unor surse, cu acțiuni de contestare în interiorul propriului Cabinet.

Dilema Guvernului israelian s-a amplificat luni seară, când grupul militant palestinian Hamas a difuzat o înregistrare video în care trei ostatici i se adresau lui Netanyahu personal.

”Opriți această nebunie și aduceți-ne acasă la familii cât încă suntem în viață”, afirma Noa A., unul dintre ostatici, în înregistrare. Alți doi captivi israelieni făceau apeluri asemănătoare, dar, la final, Hamas a arătat că aceștia au fost uciși, susținând că au fost victimele bombardamentelor israeliene.

Armata israeliană a negat că ar fi fost uciși în urma bombardamentelor forțelor israeliene, subliniind că înregistrarea video se înscrie în ”războiul psihologic” al islamiștilor.

Netanyahu, supus presiunilor opoziției pentru eliberarea ostaticilor, în timp ce partenerii de guvernare cer continuarea ofensivei

Netanyahu și Cabinetul său de securitate insistă că doar presiunile militare și continuarea ofensivei pot garanta eliberarea ostaticilor.

”Dacă oprim operațiunile, soarta ostaticilor va fi pecetluită mulți ani în captivitatea grupului Hamas. Fără presiuni militare, nu va discuta nimeni cu noi. Ostaticii pot fi eliberați doar de pe o poziție de forță. Vom ajunge la toți ostaticii și vom învinge mișcarea Hamas”, a argumentat luni ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

În pofida susținerii publice pentru obiectivele distrugerii grupului Hamas și salvării ostaticilor, par să fi apărut fisuri în Cabinetul de război din Israel.

Gadi Eisenkot, un politician de centru și fost comandant militar, a cerut Guvernului să înceapă ”să gândească în afara cadrului stabilit” și să demonstreze ”curaj” în sensul unui acord amplu cu Hamas care să includă eliberarea ostaticilor. Gadi Eisenkot s-a alăturat Guvernului de uniune națională în octombrie 2023, împreună cu Benny Gantz. Nu este clar dacă Eisenkot sau Gantz vor susține un armistițiu durabil pentru a obține eliberarea ostaticilor.

Sâmbătă și duminică, rudele ostaticilor au organizat un nou protest în Tel Aviv. Prezent la miting, Yair Lapid, liderul partidului de opoziție Yesh Atid (Există Viitor), a argumentat că eliberarea ostaticilor este un obiectiv mai urgent decât înlăturarea de la putere a grupului Hamas.

”Pe Yahya Sinwar, liderul Hamas, îl vom omorî mai devreme sau mai târziu. Ostaticii trebuie salvați acum”, a insistat Yair Lapid.

Qatarul, Egiptul și Statele Unite au încercat constant să negocieze un acord între Israel și Hamas care să includă un armistițiu prelungit, eliberarea tuturor ostaticilor și suplimentarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza. Însă politicienii de dreapta din Guvernul israelian cred că un astfel de acord ar permite supraviețuirea și victoria grupului Hamas.

Bezalel Smotrich și Itamar Ben-Gvir, doi membri de extremă-dreapta din Guvernul Netanyahu, au amenințat cu destrămarea coaliției guvernamentale dacă va fi oprită ofensiva în Fâșia Gaza.

Benjamin Netanyahu, care se confruntă cu o scădere puternică a popularității, a evitat disensiunile cu aliații politici, iar, în ultimele zile, a semnalat că lipsa de progrese este generată de ”considerente” de siguranță națională.

”Exact cum noi nu ne putem pune în locul lor, nici familiile ostaticilor, cu toată amărăciunea, durerea și suferința, nu se pot pune în locul conducerii politice care trebuie să ia aceste decizii dificile”, a argumentat Netanyahu.

Militanți ai grupurilor palestiniene Hamas și Jihadul Islamic au ucis cel puțin 1.200 de persoane și au luat 240 de ostatici în cursul atacurilor comise pe 7 octombrie 2023 în sudul Israelului. Peste 24.000 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza în cursul ofensivei israeliene lansate ca ripostă la atacuri.

Citește și:

Ursula von der Leyen cere, la Davos, menținerea solidarității la nivelul UE /”Ne confruntăm cu cele mai mari riscuri asupra ordinii globale”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lege pentru toți șoferii din România. INTERZIS pentru cei care trebuie să facă ITP-ul
Actorul care a luat calea credinței: „Nu aveam nicio treabă cu bisericile”
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
120 ani de la naşterea lui Salvador Dali