FINANCIAL TIMES: Privatizările din România au o anumită reputație pentru controversă și confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile

FINANCIAL TIMES: Privatizările din România au o anumită reputație pentru controversă și confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile
Publicat: 01/10/2012, 15:25
Actualizat: 02/02/2019, 15:00

Privatizările din România au o anumită reputație pentru controversă și confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externă pentru vânzarea rapidă, un om de afaceri controversat și gestionarea stângace a cazului de către stat, potrivit blogului FT.

La acestea se adaugă, acum, îndoileli serioase privind viitorul combinatului Oltchim.

Potrivit blogului Financal Times, care citează opiniile din presa românească ale consultantului pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, există trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregătită adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de către un coinvestitor străin sau oferta sa este pur și simplu „teatru politic”.

Alegerile parlamentare au loc în decembrie, iar Dan Diaconescu și partidul său (PPDD) vor încerca să câștige pentru prima dată mandate în Parlament, probabil în opoziție cu coaliția social-liberală care susține guvernul premierului Victor Ponta, adaugă FT.

În declarații pentru blogul beyondbrics al FT, Diaconescu și-a apărat puternic oferta, a criticat Guvernul și a refuzat să renunțe fără luptă, sugerând că poate aduce un investitor important ca partener la Oltchim.

„Prețul nostru a fost calculat în funcție de ce este necesar pentru Oltchim. Planul nostru este să atragem un jucător important și am avut discuții, însă nu sunt în poziția de a dezvălui cu cine. Veți fi foarte, foarte impresionați de următorii noștri pași”, a declarat, vineri, Diaconescu pentru blogul FT.

Privatizările din România au fost afectate de incompetență și acuzații de corupție timp de două decenii, scrie pe blogul cotidianului britanic jurnalistul Andrew MacDowall.

Ofertantul Oltchim ar putea produce surpriza spectaculoasă de care vorbește, dar consensul este că, având în vedere opoziția Guvernului și problemele foarte evidente ale Oltchim, oferta sa va eșua, se arată în postarea pe blogul FT.

Între timp, reputația României privind programul de privatizări a fost din nou afectată. Programul vizează obținerea de fonduri de care statul are mare nevoie, reducerea poverii reprezentată pentru stat de companiile cu pierderi, dar și atragerea de investiții străine directe.

„Există toate detaliile unui proces exotic de privatizare pentru Oltchim, după cum arată declarațiile din presă și pozițiile oficiale ale Guvernului”, afirmă șeful departamentului de cercetare piețe de capital din cadrul BCR, Mihai Căruntu.

Un eșec al privatizării nu ar fi un dezastru în actualele circumstanțe, consideră Căruntu. Totuși, ar însemna pagube colaterale pentru poziția financiară a companiei și ar ridica semne de întrebare despre viitorul câtorva companii de stat cu situații financiare dificile, a adăugat el.

„Privatizarea Oltchim este doar una din provocările cheie ale autorităților române care nu pot fi amânate până după alegerile din decembrie: găsirea de soluții sustenabile pentru companii strategice de stat aflate pe pierdere, precum CFR Marfă, Tarom sau Poșta Română. Procesul ambiguu de privatizare de la Oltchim atrage atenția asupra posibilității ca procesul de privatizări conventi cu FMI și UE să fie complicat de administrat”, a afirmat specialistul BCR, potrivit blogului FT.

Cu alte cuvinte, investitori interesați de companii precum Tarom și CFR Marfă ar trebui să studieze cu atenție exemplul Oltchim, încheie cotidianul britanic.

Dan Diaconescu a câștigat săptămâna trecută licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie i-a cerut lui Diaconescu să prezinte o dovadă că dispune de cele 45 milioane euro pe care s-a angajat să le plătească pentru acțiuni.

Premierul Victor Ponta a declarat săptămâna trecută că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească prețul pe acțiuni, caz în care acești bani ar putea fi acordați Oltchim pentru funcționarea combinatului., ca împrumut de salvgardare pentru maximum șase luni, până la transferul acțiunilor.

Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim și să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni prețul pe acțiuni, iar în maximum șase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Joi seară, Victor Ponta a declarat că informația conform căreia Dan Diaconescu ar dispune de 46 milioane euro într-o bancă din Olanda, prezentată joi dintr-un document, este falsă, iar acesta nu a depus până în prezent vreo dovadă că are banii pentru Oltchim.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?