Fiul lui Donald Trump a publicat conversațiile prin e-mail cu un oficial rus, în care discuta despre compromiterea lui Clinton

Fiul lui Donald Trump a publicat conversațiile prin e-mail cu un oficial rus, în care discuta despre compromiterea lui Clinton
Publicat: 11/07/2017, 22:02
Actualizat: 25/03/2019, 21:57
„Pentru transparență totală, pun la dispoziția tuturor întregul schimb de e-mailuri la care se face referire. Inițial am vrut să purtăm doar o conversație telefonică, dar cum acest lucru nu s-a putut realiza, cei cu care am vorbit au spus că persoana respectivă se va afla la New York și m-au întrebat dacă sunt de acord să ne vedem”, a scris pe Twitter Donald Trump Jr., adăugând că nu s-a ales cu nimic din această întrevedere.

Pe 3 iunie 2016, un email primit de Donald Trump Jr. arată clar că unul dintre foștii parteneri de afaceri ai tatălui său fusese contactat de un oficial rus de rang înalt care se oferea să furnizeze echipei de campanie a lui Donald Trump date compromițătoare despre Hillary Clinton.

Documentele „ar incrimina-o pe Hillary și legăturile ei cu Rusia și ar fi foarte utile pentru tatăl tău”, se arată în emailul trimis de un intermediar de încredere, care adăuga: „În mod evident, sunt informații de nivel foarte înalt și sensibile, dar este o parte a susținerii Rusiei și Administrației Rusiei pentru domnul Trump”.

Donald Trump Jr. a răspuns la email în câteva minute: „Dacă este ceea ce spuneți, mi-ar plăcea (să le primim – n.r.) spre sfârșitul verii”. După patru zile, intermediarul a scris din nou, propunând o întâlnire la New York.

Donald Trump Jr. a acceptat, explicând că probabil va merge alături de „Paul Manafort (șeful echipei de campanie)” și de „cumnatul” Jared Kushner, devenit unul dintre cei mai influenți consilieri prezidențiali.

Întrevederea a avut loc pe 9 iunie 2016, cu avocatul rus Natalia Veselnitskaya, în Turnul Trump din New York. Potrivit cotidianului The New York Times, informațiile ar fi fost oferite de Iuri Iakovlevici Ceaika, procurorul-general al Rusiei. Ceaika este prieten cu Natalia Veselnitskaya. Interlocutorul lui Donald Trump jr. în emailuri a fost Rob Goldstone, impresar și fost jurnalist britanic. Donald Trump Jr. susține că avocatul rus nu a oferit nicio informație compromițătoare despre Hillary Clinton.

Biroul Federal pentru Investigații, Senatul SUA și Camera Reprezentanților au declanșat anchete în cazul ingerințelor Rusiei în campania electorală și al presupuselor contacte între apropiați ai președintelui Donald Trump și oficiali ruși. Un procuror special, Robert Mueller, coordonează investigațiile. Potrivit unor surse, Robert Mueller, „a primit autoritatea de a investiga posibilitatea unei tentative de acoperire” de către Președinția SUA a ilegalităților comise de apropiați ai lui Donald Trump prin contactele cu oficiali ruși. John Brennan, fost director al Agenției Centrale de Informații din Statele Unite, a declarat, în cursul audierilor în Congres, că a fost preocupat de unele interacțiuni între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump și oficiali ruși.

Potrivit serviciilor secrete americane, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influențare a rezultatului scrutinului prezidențial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump și în ambiția de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase