Forțele israeliene lovesc, pentru a doua oară, un adăpost ONU din Gaza unde se refugiaseră sute de civili. Cel puțin 10 morți

Forțele israeliene lovesc, pentru a doua oară, un adăpost ONU din Gaza unde se refugiaseră sute de civili. Cel puțin 10 morți
Publicat: 04/08/2014, 00:16
Actualizat: 10/07/2016, 04:26

Zece persoane și-au pierdut viața și alte 30 au fost rănite, după ce forțele aeriene israeliene au bombardat o școală folosită de ONU drept adăpost pentru refugiați, în Fâșia Gaza, la Rafah. Școala se află într-o zonă unde au loc lupte între armata israeliană și militanții palestinieni, iar în școală se refugiaseră sute de civili palestinieni, relatează Reuters.

Este al doilea incident de acest gen în mai puțin de o săptămână, după ce miercuri israelienii au lovit o școală folosită de ONU ca adăpost pentru refugiați, la Jabalya, iar 15 persoane au murit. Atunci, israelienii și-au motivat gestul prin faptul că au fost atacați cu focuri de mortiere de lângă școală.

Atacul are loc în contextul în care armata israeliană își reevaluează forța de ofensivă în teritoriile palestiniene, existând relatări că tancuri și vehicule blindate israeliene se retrag din Gaza. Israelul își va menține însă presiunea militară pe Hamas, chiar și după ce va încheia distrugerea în întregime a rețelei de tuneluri folosită de extremiști pentru a intra în Israel și pentru a transporta armament, a anunțat premierul Benjamin Netanyahu, duminică dimineață. Încheierea operațiunii de distrugere a rețelei de tuneluri a Hamas ar urma să se încheie în maximum 24 de ore, au anunțat oficialii armatei israeliene.

Tot în această dimineață, armata israeliană a anunțat că sublocotenentul Hadar Goldin, 23 de ani, care fusese capturat de Hamas vineri, a murit. Soldatul fusese dat dispărut în timpul unei acțiuni de distrugere a unui tunel al Hamas. Alți doi soldați din compania sa au fost uciși, după ce un atentator sinucigaș și-a detonat vesta cu explozibil în apropierea lor. Au existat însă speculații, susținute chiar de presa israeliană, că soldatul a fost ucis de fapt în timpul bombardamentelor israeliene de la Rafah, conform Al Jazeera.

Bilanțul ofensivei israeliene care durează de aproape o lună, din 8 iulie, a ajuns la 1.762 de morți și 9.212 răniți în partea palestiniană, conform oficialilor din Gaza. Printre cei morți se numără 398 de copii și 209 femei. De partea israeliană au murit 64 de militari și trei civili, conform rapoartelor israeliene oficiale.

UPDATE: Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon, a condamnat acest nou atac al forțelor israeliene asupra unui adăpost folosit de ONU pentru civilii refugiați din Fâșia Gaza. „Atacul este încă o încălcare grosolană a legii umanitare internaționale, care cere clar protecția de către ambele tabere a civililor palestinieni, a personalului ONU și a clădirilor ONU, alături de alte clădiri civile. Adăposturile ONU trebuie să fie zone de siguranță, nu zone de luptă. Forțele de Apărare ale ISraelului au fost informate în mod repetat despre locațiile acestor zone. Acest atac, alături de alte încălcări ale legii internaționale, trebuie investigat cu rapiditate, iar cei responsabili să fie trași la răspundere. Este un scandal moral și un act criminal”, arată Secretarul General al ONU într-un comunicat de presă.

Șeful ONU face apel la atingerea unui acord pentru armistițiu și reluarea negocierilor de la Cairo. „Această nebunie trebuie să înceteze”, mai scrie Ban Ki Moon.

Sursa: BBC.

Negocierile pentru armistițiu se reiau la Cairo

Negocierile pentru un armistițiu în conflictul israeliano-palestinian se reiau duminică la Cairo, unde a sosit o delegație a Hamas și a Jihadului Islamic, reprezentanții Israelului nefiind încă prezenți, conform Reuters. Israelul acuză Hamas că a încălcat armistițiul negociat de SUA și de ONU vineri, acesta fiind motivul pentru care bombardamentele din Gaza au fost reluate și emisarii israelieni nu au mai fost trimiși la Cairo.

Atingerea unui consens între cele două părți nu este însă plauzibilă. Israelul vrea o demilitarizare a Fâșiei Gaza, în timp ce Hamas cere retragerea trupelor israeliene și ridicarea blocadei economice impuse de Israel și Egipt în Gaza.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Cea mai sexy atletă face avere din pozele cu ea! Din banii pe care...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Toți proprietarii de apartamente cu DOUĂ CAMERE au fost avertizați. Anunțul venit marți, 7 MAI
România, marcată de ploi abundente. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani