Fost gardian nazist, condamnat la închisoare cu suspendare. Bărbatul a fost găsit vinovat de complicitate la peste 5.000 de crime

Fost gardian nazist, condamnat la închisoare cu suspendare. Bărbatul a fost găsit vinovat de complicitate la peste 5.000 de crime
Fost gardian nazist, condamnat la închisoare cu suspendare. Bărbatul a fost găsit vinovat de complicitate la peste 5.000 de crime. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 23/07/2020, 23:29

Un fost gardian de lagăr de concentrare din perioada nazistă a fost condamnat joi la doi ani de închisoare cu suspendare de către o instanță din Germania.

Bărbatul, identificat ca Bruno D., în vârstă de 93 de ani, a fost condamnat pentru 5.230 de cazuri de complicitate la omor pentru crime săvârșite în perioada Germaniei naziste, informează CNN.

El a fost găsit vinovat de către o instanță petru minori din Hamburg că ar fi contribuit la moartea a cel puțin 5.232 de persoane între anii 1944 și 1945 și că ar fi ascuns aceste fapte. El a fost judecat de un tribunal pentru minori, întrucât avea doar 17 ani atunci când a fost gardian în cadrul lagărului de concentrare Stutthof.

Anterior, bărbatul recunoscuse că a fost gardian în lagăr, dar a declarat în fața judecătorilor, la începutul procesului, că nu a avut de ales la acea vreme.

Peste 40 de martori din Franța, Israel, Polonia și Statele Unite au depus mărturie împotriva acestuia în timpul procesului, care a început în octombrie.

Proces cu încărcătură istorică

Încheiat la peste 75 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, procesul ar putea fi ultimul împotriva unui fost nazist. Potrivit estimărilor, aproximativ 65.000 de persoane au fost ucise în lagărul de concentrare Stutthof, aflat în apropierea orașului Gdansk, din Polonia de astăzi.

Bărbatul a recunoscut, în timpul anchetei, faptele pentru care a fost acuzat, potrivit rechizitoriului.

Prizonierii din lagărul de concentrare Stutthof au fost, majoritatea, uciși prin împușcare, otrăvire cu Zyklon B sau prin înfometare și privare de tratament medical, potrivit documentelor prezentate de procurori în instanță.

Verdictul este văzut ca fiind unul simbolic pentru victimele lagărului.

„În numele bunicii și al familiei noastre, acest verdict reprezintă un mesaj puternic și arată că niciun gardian din niciun lagăr nu poate să nege responsabilitatea pentru cele întâmplate”, a declarat Ben Cohen, nepotul lui Judy Meisel, o femeie care a fost încarcerată la Stutthof.

Procurorii germani anchetează alte 14 cazuri care au legătură cu lagărele de concentrare Buchenwald, Sachsenhausen, Mauthausen și Stutthof, potrivit autorităților de la Berlin.

Aproximativ șase milioane de evrei au murit în lagărele de concentrare naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, sute de mii de romi, homosexuali sau persoane cu dizabilități fizice sau cu probleme psihice au murit în aceste lagăre.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
El este amantul Irinei Tănase, care l-a distrus pe Liviu Dragnea! Cum şi când s-au...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
Corina Creţu: În România, salariul minim ar fi aproximativ 3.500 lei dacă s-ar aplica indicatorul...
ROMÂNII care stau la bloc își încarcă mașinile ELECTRICE în acest mod bizar
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
El este amantul Irinei Tănase, care l-a distrus pe Liviu Dragnea! Cum şi când s-au...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
O firmă din Constanța APROVIZIONEAZĂ BANCA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI cu BRÂNZĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Cea mai cumplită veste pentru toată lumea. Va fi prăpăd. Nu se aștepta nimeni la...
Paul, un playboy din Galați, i-a spart relația lui Dragnea. Codrin Ștefănescu a confirmat
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...