Fost șef al FMI, anchetat pentru spălare de bani

Fost șef al FMI, anchetat pentru spălare de bani
Publicat: 16/04/2015, 12:51

Potrivit ziarului spaniol, fostul ministru al Finanțelor, din cadrul Partidului Popular (PP), a solicitat în 2012 o amnistie fiscală. Solicitarea sa era legală, dar publicația online Vozpopuli îl acuză că a „spălat” bani „murdari” în afara Spaniei, înainte să-i declare, și anume în paradisuri fiscale din Gibraltar și Insulele Virgine.

Potrivit Vozpopuli, anchetatorii au descoperit că Rato a beneficiat de o regularizare fiscală atunci când au verificat o plată în valoare de șase milioane de euro pe care acesta a primitr-o de la Lazard, unde a lucrat înainte de Caja Madrid, într-un cont offshore, în 2011, după lansarea acțiunilor Bankia pe piață.

„Este o problemă personală și nu cred că sunt obligat să fac vreo declarație”, a declarat Rato, care nu a negat și nici nu a confirmat dezvăluirea.

El este vizat deja în altă anchetă vizând perioada în care a fost președintele băncii de economii Caja Madrid, care a dat faliment.

Potrivit Vozpopuli, Rato este unul dintre cele 31.000 de persoane care au solicitat o amnistie fiscală, oferită de către administrația PP a premierului Mariano Rajoy în 2012 cu scopul de a scoate la lumină, potrivit unor estimări ale autorităților, 25 de miliarde de euro ascunși în conturi offshore.

Însă deoarece oferta nu a produs rezultatul dorit inițial, Guvernul a redus nivelul penalităților și a permis contribuții în numerar. Această decizie ar fi permis spălarea banilor.

Agenția fiscală a anunțat în februarie că anchetează 705 contribuabili suspectați că ar fi folosit amnistierea pentru a spăla bani.

Rato a fost inclus pe lista de 705 suspecți, care a fost transmisă Serviciului pentru prevenirea spălării banilor și capitalurilor (Sepblac), potrivit surselor guvernamentale citate.

Întrebat dacă a fost anchetat de către această agenție, Rato a declarat pentru El Pais că nu a fost notificat că este anchetat de Sepblac.

Actualul ministru de Finanțe, Luis de Guindos, a refuzat să ofere detalii suplimentare cu privire la ancheta pentru spălare de bani, potrivit Euronews. „Am o datorie de confidențialitate”, a declarat el, adăugând că „singurul lucru pe care-l pot spune este că toate instituțiile statului se vor conforma procedurilor judiciare”

În cazul în care Rato va fi găsit vinovat că a folosit amnistia pentru a spăla bani, probabil că vor apărea întrebări dacă Guvernul a încercat sau nu să acopere faptele, potrivit postului paneuropean.

Rato, care a condus FMI în perioada 2004-2007 și a fost vicepremier și ministru al Economiei la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, face obiectul altei anchete, asupra perioadei în care a fost președintele Caja Madrid, care a dat faliment, și succesoarei ei, Bankia.

Un judecător de instrucție îi consideră pe Rato și pe predecesorul său, Miguel Blesa, responsabili de abuzuri în legătură cu carduri bancare de credit. Membri ai Consiliului de Administrație și manageri au primit „carduri negre”, cu un plafon lunar, pentru cheltuieli pe care să le folosească în scopuri personale. Aceste carduri nu au fost declarate la Agenția fiscală, iar sumele cheltuite lunar nu au fost incluse în „salariul” beneficiarilor.

În total, 83 de directori executivi și membri ai Consiliului de Administrație au acumulat cheltuieli în valoare 15,5 milioane de euro, constând, între altele, în călătorii, consumații în restaurante de lux și bijuterii, potrivit ziarului spaniol.

Rato este investigat, de asemenea, pentru modul în care Bankia a fost cotată pe bursa spaniolă, anchetatorii suspectând fraude și falsificare de documente.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Neatenția care îi lasă pe șoferi fără bani. Amenda este uriașă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York