Fosta secretară a Imeldei Marcos, găsită vinovată în justiție, după ce a vândut un tablou de Monet estimat la 32 milioane de dolari

Fosta secretară a Imeldei Marcos, găsită vinovată în justiție, după ce a vândut un tablou de Monet estimat la 32 milioane de dolari
Publicat: 19/11/2013, 11:57
Actualizat: 19/11/2013, 11:57

Fosta secretară personală a Imeldei Marcos a fost găsită vinovată în justiție, luni, la New York, după ce a păstrat și a încercat să vândă ilegal opere de artă care au aparținut fostei prime doamne din Filipine, inclusiv un tablou de Claude Monet, estimat la 32 milioane de dolari, în 2010.

Pedeapsa pentru Vilma Bautista, în vârstă de 75 de ani, va fi pronunțată la o dată care nu a fost precizată, a anunțat justiția newyorkeză, citată de AFP.

În timpul mandatului de președinte al soțului ei, Ferdinand Marcos, fosta primă doamnă filipineză a acumulat, grație fondurilor publice, o vastă colecție de opere de artă, dintre care multe au dispărut după prăbușirea regimului Marcos, inclusiv operele expuse la consulatul statului Filipine de la New York.

Vilma Bautista a fost secretara personală a Imeldei Marcos la New York, de la începutul anilor ’70 și până la prăbușirea regimului Marcos în februarie 1986, când soții Marcos au fugit din țară după izbucnirea unei revolte populare.

Vilma Bautista a fost acuzată că a recuperat, în februarie 1986, mai multe opere majore, precum „Bassin aux Nymphéas” (1899) de Claude Monet, „L’Eglise et la Seine à Vétheuil” (1881) de Claude Monet, „Langland Bay” (1887) de Alfred Sisley și „Le cyprès de Djenan Sidi Said” (1946) de Albert Marquet.

Potrivit procurorului general din Manhattan, Cyrus Vance, după ce a păstrat aceste tablouri peste 20 de ani, Vilma a încercat, cu ajutorul a doi nepoți, Chaiyot Jansen Navalaksana și Pongsal Navalksana – și ei urmăriți în justiție – să le vândă, cu multă discreție, începând din 2009.

Ea a reușit să vândă „Bassin aux Nymphéas” cu 32 milioane de dolari, în septembrie 2010, unei galerii de artă londoneze.

„După mai bine de 25 de ani de când aceste opere de artă au fost furate, juriul a avut nevoie de doar două ore și jumătate pentru a ajunge la acest verdict de vinovăție (…) Vilma Bautista a fost găsită vinovată pentru faptul că a încercat să vândă opere de artă pe care le-a deținut în secret timp de mai multe zeci de ani, despre care știa că erau furate, și pentru faptul că a vândut o pictură de muzeu pentru îmbogățirea ei personală”, a declarat luni același procuror newyorkez.

Vilma Bautista a fost acuzată de organizarea unui complot vizând posesia și vânzarea ilegală a unor opere de artă, de fals și de fraudă fiscală pentru faptul că nu a declarat fiscului american veniturile obținute de pe urma vânzării tabloului de Claude Monet.

Potrivit autorităților filipineze, care încearcă de mulți ani să le recupereze, 146 de opere de artă cumpărate de soții Marcos din fonduri publice nu au fost deocamdată recuperate. Printre acestea se află opere de valoare realizate de artiști renumiți precum Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Claude Renoir, Rembrandt și Paul Cézanne.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste