Fostul președinte brazilian Lula se va preda poliției, după ce a fost condamnat pentru corupție

Fostul președinte brazilian Lula se va preda poliției, după ce a fost condamnat pentru corupție
Publicat: 07/04/2018, 21:03
Actualizat: 16/04/2018, 18:04

În primul său discurs după pronunțarea sentinței, Lula a susținut că este nevinovat și că este vizat de către anumite persoane care vor să-l împiedice să candideze la alegerile prezidențiale din luna octombrie.

„Mă voi supune deciziei luate”, a spus Lula în fața unei mulțimi de susținători care s-au adunat într-o suburbie a clasei muncitoare din Sao Paulo pentru a-i cere fostului șef de stat să nu se predea autorităților.

Luiz Inacio Lula da Silva (72 de ani) a fost găsit vinovat de luare de mită. El a cerut să rămână în libertate pe durata judecării recursului, însă judecătorii Curții Supreme i-au respins cererea.

Potrivit instanței, Lula a primit mită 3,7 milioane de reali brazilieni (1,2 milioane de euro) din partea firmei de construcții OAS SA. Suma reprezintă echivalentul modernizării unui apartament al președintelui situat pe o plajă, în schimbul acordării unor contracte avantajoase cu grupul Petroleo Brasileiro.

Fostul președinte brazilian se confruntă cu alte patru procese de corupție. Sentința de joi marchează o cădere șocantă pentru Lula da Silva, primul președinte al Braziliei provenit din clasa muncitoare care a încheiat mandatul cu o popularitate de 83%. Lula a fost președinte între 2003 și 2011.