Fostul președinte devenit deținut de lux: își scrie memoriile, face exerciții fizice și nu mănâncă decât mâncare preparată de bucătarul său privat

Fostul președinte devenit deținut de lux: își scrie memoriile, face exerciții fizice și nu mănâncă decât mâncare preparată de bucătarul său privat
Publicat: 02/10/2013, 12:12
Actualizat: 02/10/2013, 12:12

Arestat la domiciliu, în vila sa de la periferia Islamabadului, fostul președinte pakistanez Pervez Musharraf experimentează detenția de lux și își scrie memoriile, face exerciții fizice și nu mănâncă decât mâncare preparată de bucătarul său privat, de teama de a nu fi otrăvit, relatează AFP.

La Shak Shahzad, la capătul unui drum printre ferme, culturi de porumb și arbori fructiferi, se află o casă cu acoperiș verde măsliniu, cu pereții roz deschis și arhitectură de inspirație marocană. Un decor pașnic și bucolic, dacă nu ar fi armata de 300 de polițiști, paramilitari, soldați, lunetiști de elită și forțe antiteroriste, mobilizată în jur pentru a-l proteja pe „deținutul Musharraf”, în vârstă de 70 de ani.

Aceasta deoarece numeroase grupări islamiste armate pakistaneze vor să îl ucidă pe cel care a implicat țara în „războiul împotriva terorismului” american, la sfârșitul lui 2001.

Întors din exil în martie pentru a „salva” Pakistanul, fostul președinte al singurei țări musulmane care deține arma atomică a fost plasat rapid în arest la domiciliu în această vilă de 1.100 de metri pătrați.

Casa a fost terminată în perioada în care Musharraf trăia în exil între Londra și Dubai, după ce a fost determinat să renunțe la putere în august 2008. „El a dormit aici pentru prima dată atunci când s-a întors (în Pakistan), în acest an”, a declarat Hammad Husain, arhitectul vilei.

Pervez Musharraf este acuzat de uciderea, în 2006, a lui Akbar Bugti, șeful rebelilor din provincia Balucistan (sud-vest), și a fostului premier Benazir Bhutto în anul următor, precum și de demiterea judecătorilor.

Noi acuzații urmează să fie depuse pentru operațiunea militară sângeroasă împotriva islamiștilor blocați în Moscheea Roșie din Islamabad în 2007.

În vila sa decorată, potrivit arhitectului său, cu fotografii ale principalilor lideri ai planetei, cu săbii și spade, așa cum cere tradiția de la generalii pakistanezi, chiar o bucată prețioasă din țesătura care a acoperit kaaba, monumentul din centrul orașului Mecca, Musharraf nu se plictisește.

„El redactează o carte. Am parcurs textul. A scris mult dar încă mai are de lucru”, mărturisește Raza Bokhari, purtătorul său de cuvânt oficial, care l-a vizitat la „închisoare”.

Fostul general și-a publicat deja memoriile în engleză în 2006, sub titlul „Pe linia de foc”. „Acum este vorba despre un al doilea volum. Cartea povestește despre apogeul de popularitate atins în 2007, despre căderea sa și exilul voluntar, geneza partidului său politic și întoarcerea în Pakistan”, a adăugat Bokhari.

Fostul președinte locuiește alături de gărzile sale de corp, de asistenți și de bucătarul său oprivat într-o parte a vilei sale considerate o celulă sub autoritatea închisorii pakistaneze Adyala.

„Hrana nu este pregătită la închisoare, ci la fața locului, de bucătarul său, din motive de securitate. El se teme să nu fie otrăvit”, dezvăluie o sursă din cadrul închisorii.

Pentru a-l vedea, familia și prietenii trebuie să obțină autorizație din partea autorităților civile și carcerale, ceea ce poate dura o săptămână.

Familia sa l-a vizitat deja de la începutul detenției, dar își petrece majoritatea timpului în străinătate. Soția sa Sehba trăiește într-un apartament luxos în Dubai, fiul Bilal este stabilit în Statele Unite, iar fiica, Ayla, a fost nevoită să plece din Karachi (sud) în această vară pentru a locui în Dubai, din cauza amenințărilor.

Altfel, Pervez Musharraf face exerciții fizice în fiecare dimineață, citește ziarele și cărți, se uită la televizor, primește invitați … și urmărește îndeaproape problemele sale cu justiția și acuzațiile pe care anturajul său le denunță drept „false, fabricate și motivate de intenții politice”.

În Pakistan, procesul poate să se întindă pe mai mulți ani, dar se poate renunța la acuzații de la o zi la alta în cazul unui acord de a pleca din țară.

Unii observatori au evocat un posibil acord între putere și clanul Musharraf pentru a-i permite acestuia din urmă să plece în exil. Anturajul său asigură în prezent că „Generalul” va rămâne în țară pentru a face față acuzațiilor și a-și spăla numele.

În „închisoarea sa aurită”, Pervez Musharraf își păstrează moralul bun, dar contestă justiția în colțul său. „Să spunem că este dezamăgit de sistemul judiciar”, rezumă politicos un apropiat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Șoferii au interzis. NU ai voie să ai așa ceva la mașină. Legea spune clar
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume