FOTO: Praga sub ape. „Orașul de aur”, inundat de apele râului Vltava

Publicat: 05/06/2013, 08:52
Actualizat: 06/05/2019, 20:53

O cititoare gândul aflată în Praga a trimis mai multe fotografii cu capitala Cehiei unde au loc puternice inundații.

În imagini, se observă cum râul Vltava s-a umflat din cauza ploilor în exces și a inundat împrejurimile.

Apele umflate ale râului Vltava au atins cel mai ridicat nivel, marți dimineața, laPraga, iar valul de inundații se deplasează spre nordul țării și frontiera cu Germania, au anunțat marți autoritățile din Cehia, unde au murit opt persoane, relatează AFP.

Mai multe uzine chimice din regiune și-au suspendat producția, luni, ca măsură de precauție, între care uzina Spolana din Neratovice (20 de kilometri nord dePraga), unde la inundațiile din 2002 zeci de tone de clor lichid s-au deversat în apele Elbei.

Sute de locuințe erau lipsite de electricitate, gaz și apă la Usti-nad-Labem și în împrejurimile sale.

Premierul Petr Necas a efectuat o vizită, marți, în această regiune. El a amintit că bugetul de stat prevede în acest an o sumă de patru miliarde de coroane (155 de milioane de euro) pentru repararea pagubelor cauzate de inundații.
Inundațiile provocate de ploile abundente au provocat moartea a cel puțin opt persoane în Cehia, două în Austria și a uneia în Elveția. Mai multe alte persoane sunt date dispărute.

Un copac, care a căzut luni seara în sud-estulPragăi, a provocat moartea unei femei care se plimba în parc cu câinele. Municipalitatea dinPragaa interzis intrarea în parcurile orașului.

„Este imposibil să excludem alte căderi de copaci”, a explicat Tomas Hudecek, primarul interimar al capitalei cehe.

Meteorologii se așteaptă la o descreștere a apelor în vestul Cehiei, în timp ce precipitațiile abundente riscă să ajungă în Moravia, în estul țării. „Apele unora dintre râuri pot cu siguranță să crească, dar nu la același nivel ca în vest”, a asigurat Dvorak.

Mihai Schiau, [email protected], Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase