Franța cere o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după atacul chimic din Siria

Franța cere o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după atacul chimic din Siria
Publicat: 08/04/2018, 22:14
Actualizat: 16/04/2018, 18:04

Le Drian a declarat că Franța condamnă cu fermitate atacurile și bombardamentele desfășurate de forțele guvernamentale siriene în ultimele 24 de ore asupra orașului Douma, adăugând că acestea reprezintă o „încălcare gravă a legislației umanitare internaționale”.

Diplomația de la Paris a precizat că va colabora cu statele aliate pentru a verifica dacă au fost folosite arme chimice în Siria.

„Folosirea armelor chimice este o crimă de război. Franța își face datoria și colaborează cu aliații și organizațiile internaționale pentru a verifica veridicitatea și natura acestor atacuri”, a mai spus ministrul francez de Externe.

Referindu-se la avertismentul președintelui Emmanuel Macron că Franța ar putea acționa unilateral în cazul unui atac chimic în Siria care să producă victime în rândul civililor, Jean-Yves Le Drian a spus că Parisul își va asuma întreaga responsabilitate în lupta împotriva proliferării armelor chimice.

Misiunea Marii Britanii la ONU a anunțat prin intermediul contului de Twitter că „Marea Britanie, Franța, SUA, Polonia, Olanda, Suedia, Kuweit, Peru și Coasta de Fildeș au convocat o întâlnire de urgență a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a discuta despre rapoartele privind un atac cu arme chimice în Siria”.

Guvernul britanic a cerut comunității internaționale să lanseze o „investigație urgentă” în privința incidentului din orașul sirian Douma.

„Sunt rapoarte extrem de îngrijorătoare privind un atac cu arme chimice, cu un număr semnificativ de victime. Dacă informațiile sunt corecte, reprezintă o dovadă suplimentară a brutalității lui Bashar al-Assad împotriva civililor nevinovați și a nerespectării normelor internaționale. Este necesară o investigație urgentă, iar comunitatea internațională trebuie să răspundă. Cerem regimului Assad și susținătorilor acestuia, Rusia și Iranul, să înceteze violențele împotriva civililor nevinovați”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Londra.

O serie de organizații umanitare și mai mulți medici susțin că minimum 70 de persoane din orașul sirian Douma au murit prin asfixiere și alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii și salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanțe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizației umanitare Căștile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Orașul sirian Douma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forțele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Presa de stat de la Damasc a anunțat că forțele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informațiile prezentate în presa occidentală sunt „invenții” generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și liderul american Donald Trump au condamnat atacul cu arme chimice din Siria și au cerut tragerea la răspundere a regimului Bashar al-Assad. Trump a transmis că „Rusia și Iranul sunt responsabile pentru sprijinirea animalului Assad”.

Ministerul rus al Apărării amintește că a avertizat în repetate rânduri despre posibile provocări privind utilizarea armelor chimice în Siria. Rusia susține că acuzarea forțelor guvernamentale siriene de către SUA are ca scop justificarea unei eventuale intervenții militare în Siria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...