Fraudă masivă la serviciul de eliberare a pașapoartelor din Ungaria. Zeci de persoane au intrat în SUA sub identitate falsă

Fraudă masivă la serviciul de eliberare a pașapoartelor din Ungaria. Zeci de persoane au intrat în SUA sub identitate falsă
Publicat: 13/05/2018, 20:16

Potrivit unui document al Departamentului american al Securității Naționale, obținut de ziariști, 30 din cei 85 de „cetățeni ai Ungariei” au rămas în Statele Unite. Americanii sunt îngrijorați că printre ei ar putea fi teroriști sau spioni ruși expulzați, care și-au cumpărat un pașaport unguresc autentic de la grupările de crimă organizată din Ungaria, potrivit The Washington Post.

Ungaria se numără printre statele UE ai căror cetățeni pot călători fără viză în SUA timp de 90 de zile. Din 2011, peste 1 milion de persoane au profitat de hotărârea guvernului Viktor Orban de a acorda cetățenie etnicilor maghiari din afara granițelor. Dintre aceștia, cred oficialii americani, o parte și-au vândut pașapoartele unor grupări criminale, care le-au pus la dispoziția celor ce își doreau o identitate falsă. Cel puțin 700 de persoane care nu sunt etnici maghiari au reușit să obțină pașapoarte ungurești folosind vulnerabilitățile sistemului de la Budapesta.

Breșa de securitate descoperită de americani tensionează relațiile bune dintre Donald Trump și Viktor Orban. Premierul ungar este unul din puținii politicieni europeni importanți care l-au susținut pe Trump în campania electorală din 2016 și a salutat victoria acestuia drept un eveniment istoric. Atitudinea sa a fost apreciată de consilierii președintelui american, care au apreciat politica anti-imigrație a lui Orban.

Luna trecută, oficialii americani au avertizat Ungaria că ar putea fi suspendată temporar din Programul Visa Waiver, dacă nu-și rezolvă problemele de securitate ale sistemului de eliberare a pașapoartelor.