FT ironizează Uniunea Europeană „pusă la punct” de Putin în criza din Crimeea: „Putin putting Europe in its place”

FT ironizează Uniunea Europeană „pusă la punct de Putin în criza din Crimeea: „Putin putting Europe in its place
Publicat: 06/03/2014, 19:14
Actualizat: 29/07/2014, 20:04

„Putin pune Europa la locul ei”. Acesta este titlul unui comentariu apărut în Financial Times joi, în timp ce la Bruxelles se desfășura reuniunea Consiliului European pe tema crizei din Ucraina. Printr-un joc de cuvinte și o serie de mesaje imaginare în care liderul de la Kremlin râde de cancelariile europene, autorul textului vine cu o critică fină la adresa atitudinii șovăielnice de care ar fi dat dovadă UE și marile puteri europene de la escaladarea tensiunilor ruso-ucrainene.

„În primul rând, aș vrea să vă cer scuze pentru eventualele dificultăți pe care vi le-a cauzat decizia noastră de a lansa misiunea umanitară în Crimeea, în acest sfârșit de săptămână, îngreunând procesul la nivelul UE de a veni cu un răspuns rapid și eficient”, ar fi introducerea mesajului imaginar pe care Putin l-ar fi transmis, joi, liderilor europeni reuniți la Bruxelles. Mesajul continuă în felul următor: „După ce v-am așteptat timp de cinci zile să organizați o reuniune de urgență, înțeleg acum că v-am pus într-o ipostază stânjenitoare și sunt pregătit să promit că toate intervențiile viitoare vor avea loc lunea, la orele după-amiezii. Federația Rusă va accepta și să evite alte gesturi de eliberare în luna august, pentru că știu că vă place să plecați câteva săptămâni în concediu”.

Mai departe, textul prezintă un Putin care se declară „dezamăgit și frustrat” de răspunsul venit dinspre Europa de când rușii au lansat ceea ce președintele lor numește „o misiune umanitară” în Crimeea: „Este crucial pentru voi să ieșiți din summit câtuși de puțin credibili și amenințători. În acest moment, pot să spun că am văzut mai multă intimidare din partea unor școlărițe din Smolensk”.

Dacă până și politiciana din Alaska Sarah Palin, controversata candidată la prezidențialele americane, a anticipat evenimentele din Crimeea, cei care conduc acum Europa ar trebui să își pună mari semne de întrebare în ceea ce privește inteligența lor politică, se mai arată în mesajul imaginar al lui Putin pentru omologii europeni.

„Sincer să fiu, mă puneți într-o poziție dificilă. Sunt deja îngrijorat că, dacă răspunsul vostru este prea slab, noi voi avea de ales și voi înainta în Ucraina”, ar mai spune Putin, după care îi „învață” pe liderii europeni cum să îl pedepsească.

Uniunea Europeană nu a reușit să aibă un răspuns coerent în acest moment privind sancțiunile economice care ar urma să fie aplicate Rusiei pe fondul intervenției sale în Ucraina, deoarece economia europeană ar fi puternic afectată, dat fiind volumul mare de schimburi comerciale UE-Rusia.

Uniunea Europeană a blocat joi averile președintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici și majorității foștilor săi miniștri și unor apropiați – în total 18 persoane, acuzate de deturnări de fonduri publice. Mai multe, AICI.

Barack Obama a autorizat Obama blocarea averilor „celor implicați direct în destabilizarea Ucrainei, inclusiv în intervenția militară din Crimeea”, împreună cu impunerea unor restricții în acordarea de vize de călătorie „ca răspuns la încălcarea în curs, de către Rusia, a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

„În funcție de cum va evolua situația, SUA sunt pregătite să ia în calcul și alte măsuri sau sancțiuni necesare”, a informat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...