George Soros: EUROPA riscă să ajungă un fel de IMPERIU GERMAN. Ce crede miliardarul despre Angela Merkel

George Soros: EUROPA riscă să ajungă un fel de IMPERIU GERMAN. Ce crede miliardarul despre Angela Merkel
Publicat: 25/06/2012, 10:53
Actualizat: 25/06/2013, 18:07

Europa riscă să ajungă la un sistem care ar perpetua și adânci divergențele dintre statele creditor și cele debitor, transformând zona euro „într-un fel de imperiu german”, în timp ce țările de la periferie ar fi permanent în depresiune economică, consideră miliardarul George Soros.

„Chiar dacă reușești să eviți acel accident similar cu ce s-a întâmplat în 2008, cu falimentul Lehman Brothers – să spunem că eviți asta – Eurosistemul care ar rezulta ar perpetua divergențele dintre creditori și debitori și ar crea o Europă foarte, foarte diferită de societarea deschisă care a capturat imaginațiile oamenilor și a condus la crearea Uniunii Europene. Ar transforma-o într-un sistem ierarhic, unde diviziunile dintre creditori și debitori ar deveni permanente și, în loc de un grup de țări dintre care niciuna nu domină, s-ar ajunge ca Germania să se afle într-o poziție de dominație permanentă, un fel de imperiu german, în timp ce statele de la periferie ar deveni zone aflate permanent în depresiune”, a declarat Soros într-un interviu pentru Bloomberg Television.

Soros recomandă UE să înființeze un fond care să cumpere obligațiuni emise de Italia și Spania și avertizează că moneda euro s-ar putea prăbuși dacă liderii europeni nu vor reuși, la summit-ul de la sfârșitul acestei săptămâni, să convină „măsuri drastice” pentru soluționarea crizei.

Reputatul investitor crede că zona euro ar trebui să creeze o Autoritate fiscală europeană capabilă să cumpere obligațiuni de stat, cu condiția ca Italia și Spania să implementeze măsuri fiscale realiste, a afirmat Soros la Londra.

Finanțarea achizițiilor de obligațiuni ar putea fi obținută prin vânzarea de titluri de trezorerie europene, garantate în comun de statele din zona euro, care ar avea dobânzi foarte avantajoase datorită acestor garanții, a spus el.

Franța și Italia fac presiuni asupra Germaniei să accepte măsuri decisive pentru rezolvarea crizei, după ce randamentul obligațiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a depășit săptămâna trecută pragul psihologic de 7%, nivel considerat nesustenabil.

Politicienii europeni sunt în impas înaintea summit-ului din 28-29 iunie, situație care s-ar putea transforma într-un dezastru dacă nu sunt adoptate de urgență măsuri care să asigure supraviețuriea monedei euro, notează miliardarul.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că se opune „propunerilor premature” pentru crearea de obligațiuni comune la nivelul zonei euro, considerând că astfel de instrumente nu sunt viabile în absența unei uniuni fiscale în regiune. Germania a cerut totodată Greciei, care a primit 240 miliarde euro de la creditorii externi, și celorlalte state cu probleme, să continue implementarea de măsuri fiscale pentru a primi fonduri.

Soros consideră că poziția Germaniei și a Angelei Merkel înrăutățește situația din zona euro, deoarece statele au nevoie de creștere economică pentru a-și putea plăti datoriile, și nu de austeritate.

„Merkel s-a transformat într-un lider puternic. Din păcate, a condus Europa într-o direcție greșită”, a declarat miliardarul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Mașinile care nu mai trec ITP-ul. Vor pica inspecția tehnică periodică
Drumul cu peisaje de vis din România, modernizat. Priveliștile care-ți taie respirația, dar cu taxă
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Marsilia se pregătește să primească flacăra olimpică