• Publicat:
Internațional

George W. Bush, consternat de „imaginea unui deținut legat de tavan și obligat să își facă nevoile pe el”. Ce tehnici ar fi folosit CIA în închisorile secrete

George W. Bush, consternat de „imaginea unui deținut legat de tavan și obligat să își facă nevoile pe el”. Ce tehnici ar fi folosit CIA în închisorile secrete
Fostul președinte al Statelor Unite, George W. Bush, a fost informat în aprilie 2006, adică după patru ani, că deținuții au fost supuși torturii în închisori secrete ale CIA, relevă raportul Senatului american publicat marți, relatează AFP.

Fostul președinte american a fost pus în încurcătură atunci când a descoperit „imaginea unui deținut, legat de tavan, purtând un scutec și obligat să își facă nevoile pe el”, se poate citi la pagina 40 a raportului Comisiei de Informații a Senatului.

Conform acestui document, CIA l-a informat pe George W. Bush pentru prima oară la 8 aprilie 2006 despre folosirea tehnicilor de interogare brutale în locuri secrete din țări încă neidentificate, unde au fost închiși 119 deținuți.

Atunci când George W. Bush a fost informat, unii dintre deținuți, precum Abu Zubaydah sau Abd al-Rahim al-Nashiri, erau supuși acestor tehnici încă din 2002, potrivit raportului, care se sprijină pe informații din arhiva CIA.

În Biroul Oval, la 8 aprilie 2006, directorul CIA de la acea vreme, Porter Goss, i-a expus cele șapte tehnici și i-a arătat cel puțin o imagine cu un deținut care era supus acestora. Președintele și-a „exprimat jena”, precizează raportul.

Raportul descrie cum deținuții au fost ținuți timp de câteva zile în întuneric, aruncați de pereți, cufundați în apă cu gheață, privați de somn timp de o săptămână, loviți și hărțuiți psihic.

Inchide