Germania cere Israelului să accepte crearea unui STAT palestinian, iar ideea este susținută de UE și de SUA /”Este singura soluție”

Publicat: 22/01/2024, 15:12
Actualizat: 22/01/2024, 15:16

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a afirmat, luni, că soluția coexistenței a două state este singura variantă viabilă pentru oprirea conflictului israelo-palestinian, o idee susținută de Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

”Israelul poate avea securitate doar dacă palestinienii vor putea trăi în securitate și în demnitate, iar palestinienii vor putea trăi în demnitate, în securitate și în libertate doar dacă Israelul va avea securitate. De aceea, soluția coexistenței a două state este singura soluție, iar cei care nu vor să știe de această soluție nu au prezentat nicio variantă alternativă”, a declarat Annalena Baerbock, cu ocazia unei reuniuni a miniștrilor de Externe din statele Uniunii Europene.

Ministrul german de Externe a insistat pentru îmbunătățirea situației umanitare în Fâșia Gaza, cerând și oprirea finanțării acordate grupului islamist Hamas.

”Pentru ajungerea la pace atât pentru israelieni, cât și pentru palestinieni, este esențial să fie oprită finanțarea rețelei grupului Hamas. Uniunea Europeană a adoptat deja sancțiuni împotriva rețelelor care finanțează și susțin grupul Hamas. Pe de altă parte, avem nevoie de instituirea în mod urgent a unor pauze umanitare, pentru îmbunătățirea situației din Fâșia Gaza (…)”, a subliniat ministrul german de Externe.

Uniunea Europeană a creat, vineri, un cadru special pentru aplicarea de restricții împotriva indivizilor și entităților care le oferă susținere organizațiilor militante palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.

UE și Statele Unite insistă pentru crearea unui stat palestinian

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate, a insistat pentru aplicarea soluției a două state, israelian și palestinian.

”De acum înainte, eu nu voi mai vorbi despre procesul de pace, ci vreau un proces care să prevadă clar soluția a două state”, a subliniat Borrell.

Vineri, Borrell a sugerat că Israelului i-ar putea fi impusă de comunitatea internațională crearea unui stat palestinian. ”O astfel de soluție ar putea fi impusă din exterior”, în lipsa acordului Israelului. ”Fără o intervenție internațională, spirala urii va continua să se transmită din generație în generație. Cele două părți sunt într-o opoziție prea mare pentru a ajunge la un acord în mod autonom. Dacă toată lumea este favorabilă unei astfel de soluții, comunitatea internațională va trebui să o impună”, a afirmat Borrell într-un discurs rostit vineri la Universitatea din Valladolid, în Spania.

La rândul său, președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut, vineri, premierului israelian Benjamin Netanyahu să reducă intensitatea ofensivei militare din Fâșia Gaza, să faciliteze asistența umanitară și să analizeze posibilitatea înființării unui stat palestinian.

”Președintele SUA a prezentat și viziunea sa asupra unei păci durabile și asupra securității Israelului, pentru integrarea deplină a țării în regiune, prin soluția a două state, care să garanteze securitatea Israelului”, a declarat a declarat vineri John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, se opune ferm ideii înființării unui stat palestinian, semnalând intenția de a menține controlul în materie de securitate asupra Cisiordaniei și asupra Fâșiei Gaza după înlăturarea de la putere a grupului islamist palestinian Hamas.

”Oricine vorbește despre ziua post-Netanyahu vorbește despre crearea unui stat palestinian împreună cu Autoritatea Palestiniană. Toate deceniile de conflict nu sunt rezultatul absenței unui stat palestinian, ci sunt asociate existenței unui stat, statul evreu. Ne confruntăm cu terorism din partea tuturor teritoriilor pe care le evacuăm”, a declarat Netanyahu.

Armata israeliană a lansat ofensiva în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile comise de militanți palestinieni în sudul Israelului pe 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți. În Fâșia Gaza, bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 25.295 de morți și 62.681 de răniți.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fermierii, apel la Iohannis, Ciolacu și Barbu: „În caz contrar toți trei ar trebui să vă asumați și suportați consecințele intensificării protestelor”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA