Germania vrea să scadă alocațiile copiilor de imigranți, inclusiv din România

Redactor:
Mihai Draghici
Germania vrea să scadă alocațiile copiilor de imigranți, inclusiv din România
Guvernul Germaniei intenționează reducerea alocațiilor oferite copiilor imigranților din 15 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv din România, însă Berlinul așteaptă o decizie a Comisiei Europene de eliminare a obstacolelor juridice care să permită aplicarea deciziei, relatează Handelsblatt.

Ministerul german de Finanțe a prezentat o listă cu 15 state central, est și sud-europene ai căror cetățeni vor fi vizați de reducerea alocațiilor pentru copii primite din Germania. Sunt vizați imigranții din aceste țări care muncesc în Germania, dar ai căror copii locuiesc în țările de origine.

Potrivit proiectului de lege, alocațiile oferite copiilor imigranților din România, Bulgaria, Croația, Polonia și Ungaria vor fi reduse cu 50%. Pentru alte zece state, inclusiv Grecia, reducerea va fi de doar 25%.

Guvernul cancelarului Angela Merkel, care speră să rămână la putere după alegerile programate în septembrie, argumentează că nivelul alocațiilor copiilor trebuie adaptat la standardele de trai din țările de origine, potrivit cotidianului Handelsblatt și ediției germane a agenției Reuters.

Ministerul german de Finanțe a cerut Comisiei Europene să elimine obstacolele juridice care să permită implementarea deciziei de reducere a alocațiilor destinate copiilor imigranților. Comisia Europeană a refuzat până acum să aprobe solicitarea Germaniei.

Potrivit statisticilor, de alocații oferite de statul german beneficiază 15.000 de copii din România, aproape 87.000 din Polonia, 11.900 din Croația, 8.900 din Cehia și 8.600 din Ungaria, relatează publicația Tagesspiegel. În prezent, cuantumul alocațiilor oferite de statul german este de 190 de euro pe lună pentru primul și al doilea copil și de 196 de euro pentru al treilea.

Politicienii din Germania au analizat mulți ani posibilitatea diminuării indemnizațiilor sociale de care beneficiază imigranții. În februarie, Ministerul federal al Finanțelor și Ministerul Economiei au ajuns la un acord asupra aplicării unui proiect de lege care prevede reducerea alocațiilor de care beneficiază imigranții din state membre UE care muncesc în Germania pentru copiii aflați în țările de origine.

Inchide