Germania,țintă majoră pentru atacuri cibernetice orchestrate de guverne străine. RAPORT

Germania,țintă majoră pentru atacuri cibernetice orchestrate de guverne străine. RAPORT
Publicat: 04/07/2017, 16:11
Actualizat: 26/03/2019, 08:10

Spionajul industrial creează pierderi de miliarde de euro anual companiilor germane, se afirmă într-un raport anual al BfV privind amenințările în planul securității.

În document se vorbește despre „intensificarea” acțiunilor de spionaj desfășurate în Germania de agenția de spionaj extern de la Ankara, în special după tentativa eșuată de lovitură de stat din Turcia.

Principalele ținte ale acestor acțiuni sunt Ministerul de Externe și reprezentanțele diplomatice de peste hotare, Ministerul de Finanțe și cel al Economiei, Cancelaria și forțele armate germane.

Rusia, China și Iranul sunt principalele țări care desfășoară acțiuni de spionaj în Germania, însă având scopuri diferite.

Rusia este interesată de eliminarea sancțiunilor economice impuse de UE pentru acțiunile Kremlinului în Ucraina, astfel că acțiunile sale vizează ținte politice și încearcă să influențeze opinia publică din Germania, se arată în raport, care semnalează o intensificare a campaniilor propagandă și dezinformare folosind rețelele de socializare și mass-media controlată de Moscova.

„Se presupune că agențiile statului rus încearcă să influențeze partidele, politicienii și opinia publică, în mod particular în contextul alegerilor parlamentare din anul 2017”, se mai afirmă în raport.

Spionajul turcesc se concentrează asupra susținătorilor din Germania ai organizației separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan, dar vizează și susținătorii clericului Fethullah Gulen, care este acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din Turcia, lucru negat de acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase