Germanii retrag averile din Elveția, traversând granița cu banii ascunși în scutece sau în lenjeria intimă

Germanii retrag averile din Elveția, traversând granița cu banii ascunși în scutece sau în lenjeria intimă
Publicat: 04/09/2013, 11:31
Actualizat: 05/09/2013, 13:04

Germanii care au evitat plata taxelor prin plasarea veniturilor în conturi din Elveția, îngrijorați de decăderea secretului bancar, au început să aducă averea acasă recurgând la metode bizare pentru a trece granița, precum ascunderea banilor în scutece pentru adulți sau în lenjeria intimă.

După criza financiară mondială, băncile elvețiene au devenit ținta unor campanii susținute de mai multe guverne, printre care Statele Unite și Germania, pentru a depista persoanele care nu plătesc taxe prin ascunderea banilor în conturi off-shore.

Guvernul elvețian a cerut băncilor să nu mai preia de la clienți fonduri nedeclarate, iar autoritățile din Germania au cumpărat de la foști angajați ai instituțiilor financiare din Elveția informații privind clienții germani. Totodată, temerile germanilor au fost accentuate de mediatizarea unor cazuri controversate în care diferite personalități din Germania, printre care președintele Bayern Munchen, Uli Hoeness, au fost acționate în justiție pentru evaziune fiscală prin utilizarea unui cont din Elveția.

În acest context, tot mai mulți germani se grăbesc să „repatrieze” banii din băncile elvețiene, însă nu folosesc canalele oficiale pentru a evita în continuare plata taxelor.

„Am prins un bărbat de 72 de ani care purta un corset de damă cu 150.000 de euro înghesuiți în el. Într-un alt caz, un bărbat avea două scutece de adult și ascunsese aproape 140.000 de euro între ele”, a declarat pentru Bloomberg un purtător de cuvânt al autorităților vamale din districtul Loerrach, una dintre cele trei zone din landul Baden-Württemberg care au graniță cu Elveția.

Legea obligă persoanele care traversează granița cu mai mult de 10.000 de euro cash să declare sumele. În Germania, numărul cazurilor în care această regulă este încălcată a crescut de 11 ori în ultimii 12 ani. Pedeapsa constă în confiscarea a 10-25% din suma descoperită.

Germanii și britanicii nerezidenți în Elveția dețineau în anul 2010 fonduri nedeclarate de 164 miliarde franci elvețieni (132 miliarde euro) în băncile elvețiene, potrivit estimărilor companiei de consultanță Booz & Co.

De atunci, peste 36.000 de persoane s-au înscris în programul de amnistie fiscală instituit de autoritățile germane, prin care cetățenii care ascuns bani în conturi off-shore se pot autodenunța, plătind numai taxele aferente și o amendă simbolică, fără alte complicații.

Anul trecut, autoritățile vamale germane de la granița cu Elveția au descoperit sume nedeclarate în valoare totală de 20 milioane euro. Numai în orașul Lindau au fost găsite sume în valoare totală de 2 milioane euro, un bărbat fiind prins cu 25.000 de euro ascunși într-o casă din turtă dulce.

„Un cuplu de pensionari avea bani în pantofi, iar într-un alt caz cineva acunsese banii lângă bateria automobilului. Ascunderea banilor în compartimente ascunse sub haine sau în lenjeria intimă este deja un incident comun”, comentează un purtător de cuvânt al autorităților vamale din districtul Singen, la granița cu Elveția.

Evaziunea fiscală reprezintă o temă fierbinte în campania electorală pentru alegerile generale din Germania de pe 22 septembrie. Contracandidatul Angelei Merkel, Peer Steinbrueck, a criticat Elveția într-un discurs electoral, afirmând că nu l-ar deranja să „trimită cavaleria să lupte împotriva fraudei și evaziunii fiscale”.

Germanii constituie cel mai mare grup de turiști străini în Elveția și își pot accesa cu ușurință conturile în timpul vacanțelor. Astfel, practica de a ascunde banii în băncile elvețiene nu se rezumă la persoanele foarte bogate, precum șeful Bayern Munchen sau fostul CEO al Deutsche Post Klaus Zumwinkel, condamnat în 2009 pentru evaziune fiscală. Evitarea taxelor a devenit un sport național în Germania, fiind prezentă de la dentiști la taximetriști, a declarat pentru Bloomberg un fost oficial al Fiscului german, care a servit timp de 30 de ani.

Pe lângă banii ascunși prin metode bizare, autoritățile vamale germane caută și documente care să ateste existența unor conturi secrete. Anul trecut, ofițerii din zona Lindau au descoperit documente în baza cărora au fost depistate coturi offshore în valoare de peste 1,3 miliarde euro, însă o parte din sume erau declarate către Fisc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei