Gigantul Alibaba a concediat un manager acuzat de agresiune sexuală. Implicațiile scandalului

Gigantul Alibaba a concediat un manager acuzat de agresiune sexuală. Implicațiile scandalului
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 10/08/2021, 12:40

O angajată a gigantului Alibaba acuză un manager de viol iar scandalul care e în plină desfășurare în China atrage atenția asupra culturii organizaționale a celui mai mare grup de comerț electronic al țării, scrie Financial Times.

Conducerea Alibaba încearcă să gestioneze scandalul de agresiune sexuală care a aruncat cea mai mare companie de e-commerce a Chinei în mijlocul mișcării #MeTooo din China, afectându-i reputația, chiar în perioada în care Beijingul pune presiune pe giganții săi din domeniul tehnologiei, relatează Financial Times.

„Trebuie să reconstruim, trebuie să schimbăm”

Totul a început după ce o angajată a reclamat că a fost violată de șeful ei direct, în urmă cu două săptămâni. Luni, într-o scrisoase internă „de dinanainte de răsărit”, directorul executiv al Alibaba, Daniel Zhang, s-a angajat să schimbe cultura companiei șia anunțat concedierea unui manager care ar fi agresat sexual una dintre angajatele lui. Mai mult, doi alți angajații pe poziții de conducere care nu au intevenit după acest incident și-au dat demisia, a adăugat directorul executiv al Alibaba.

Daniel Zhang a caracterizat presupusa agresiune sexuală drept „o umilire” pentru toți angajații Alibaba. „Trebuie să reconstruim, trebuie să schimbăm”, a spus el.

Directorul executiv al Alibaba a spus că angajata a reclamat prima dată agresiunea în data de 2 august, dar șefii grupului din cadrul business-ului „au eșuat în prioritizarea protecției angajatei” și nu au luat nicio măsură.

„Atunci când angajata a raportat un asemenea act oribil precum violul, ei nu au luat decizii imediate, nici măsuri adecvate”, a scris Daniel Zhang, precizând că seful diviziei de resurse umane a demisionat.

Acuzațiile au dus la un val de reacții în timpul weekendului trecut în China, unde 6.000 de angajați au creat un grup online pentru a solicita schimbări. Printr-o scrisoare citată de FT, angajații susțin că presupusa agresiune a adus la lumină „găuri sistemice” în guvernanța corporativă a companiei.

Discuțiile online privind incidentul au inclusi dezbateri privind cultura organizațională a Alibaba, care a încurajat în trecut jocuri „de spart gheața” între angajați pentru camaraderie promova camaraderia. Printre altele, angajații bărbați duceau în brațe colegele sau lingeau în același timp acadele, în timp ce în altele se făceau presiuni pentru consum de băuturi, spun foștii angajați. Pe de altă parte, compania susține că a avut „o politică de toleranță-zero față de comportamente sexuale neadecvate”.

Victima agresiunii reclamate și-a prezentate cazul pe grupul intern de mesagerie și a organizat un protest în sala de mese a companiei după ce șefii ei direcție nu au luat nicio măsură pentru sancționarea agresiunii reclamate.

Filmul serii în care s-ar fi săvârșit violul

Într-un mesaj publicat vineri, angajata l-a acuzat pe șeful ei de agresiune sexuală după ce ar fi fost presată să bea puternic la un banchet de afaceri, scrie FT.

BBC dă detalii din plângerea de 11 pagini împotriva managerului ei, pe care îl acuză că a violat-o într-o cameră de hotel din Jinan în timp ce era ameţită după o cină la care s-a consumat alcool. Managerul acuzat a recunoscut că a „existat un act intim” în timp ce femeia „era în stare de ebrietate”, potrivit declarațiilor lui Daniel Zhang. În scrioarea transmisă angjajaților, citată de BBC, scie că „va fi concediat și nu va fi niciodată reangajat. Dacă într-adevăr a comis violul sau acte indecente împotriva legii, asta va fi stabilit de oamenii legii”.

Angajata spune în plângerea citată de BBC că a fost forţată să călătorească 900 de kilometri depărtare de sediul Alibaba, până la Jinan, sub pretextul unei întâlniri cu un client şi i s-a ordonat de către superiori să consume alcool la cină, în seara zilei de 27 iulie. Potrivit BBC, femeia a spus că în acea seară clientul a sărutat-o, apoi a doua zi s-a trezit goală, fără hainele pe care le purtase cu o seară înainte, fără să își aducă aminte nimic. Astfel, ea a solicitat să verifice camerele de supraveghere ale hotelului. Aşa a descoperit că managerul ei a intrat de patru ori în camera sa pe timpul nopţii. Poliția din Jinan a anunțat că investighează acuzațiile.

Scandalul a venit la câteva zile după ce vedeta pop canadiană de origine chineză Kris Wu a fost reținut de poliția din Beijing sub suspiciunea de viol după ce mai multe femei l-au acuzat că și-a folosit infulența pentru a face presiuni asupra lor pentru a face sex. Wu a negat acuzațiile.

#MeToo revine

Cele două cazuri de notorietate care s-au sucedat rapid zilele acestea au realimentat mișcarea #MeeToo, care a suferit în urma cenzurii online și o evoluție firavă după ce o serie de acuzații lansate în 2018 au declanșat dezbateri ample privind dreppturile femeii.

În ceea ce privește Alibaba, acest caz vine după un alt scandal sexual ce implica un managar, de anul trecut, și prin urmare a adus compania în vizorul publicului într-un context în care autoritățile chineze monitorizează tot, de la cultura la locul de muncă și beneficiile angajaților, la încălcări ale protocoalelor de securitate și concurență, la marile companii de tehncologie.

O publicație dedicată tineriloraflată sub publicația reprezentantivă a regimului comunist de la Beijing, People’s Daily, scrie că incidentul arată că „Nu numai puterea trebuie pusă într-o cușcă, dar și capitalul trebuie pus, de asemenea”.

Acțiunile Alibaba pe bursa de la Hong Long au scăzut cu aproape 3%, conchide FT.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Cum mai arată Diana Gureșoaie, „Strâmba lui Dodel”. Fosta iubită a lui Cristi Tănase...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Șoferii care circulă prea încet, „vânați” cu drona - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Surpriză pentru posesorii de iPhone-uri vechi. Ce funcție lansează Apple
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Viteză fără precedent! O universitate a creat Internetul de 4,5 milioane de ori mai rapid